Pierś z kurczaka z orzechowym farszem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka z orzechowym farszem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

144 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

161 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 pęczek

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą.

Pierś z kurczaka z orzechowym farszem  - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błon. Na środku, zaczynając od grubszej strony, na całej długości zrób nacięcie w piersi. Lekko rozbij młotkiem na grubość około 2 cm, uważając jednak, aby nie rozciąć mięsa. Rozbite piersi zanurz w przygotowanej marynacie.

Pierś z kurczaka z orzechowym farszem  - Krok 2

Krok 3

Chleb pokrój w bardzo drobną kostkę, dodaj masło i pokruszone orzechy. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i roztarty ząbek czosnku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Pierś z kurczaka z orzechowym farszem  - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowanym farszem nadziej piersi z kurczaka.

Pierś z kurczaka z orzechowym farszem  - Krok 4

Krok 5

Piersi ułóż na średnio rozgrzanej patelni i smaż około 14 minut, odwracając pierś co jakiś czas.

Pierś z kurczaka z orzechowym farszem  - Krok 5

Krok 6

Pierś przekrój po skosie na pół. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.

Pierś z kurczaka z orzechowym farszem  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka z orzechowym farszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka z orzechowym farszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka z orzechowym farszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka z orzechowym farszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka z orzechowym farszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka z orzechowym farszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka z orzechowym farszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka z orzechowym farszem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka z orzechowym farszem Pierś z kurczaka z orzechowym farszem

Masz ochotę na nietypowe połączenia smakowe? Niebanalnym daniem o niezwykle wyrafinowanym smaku będzie pierś z kurczaka z orzechowym farszem. W kuchni warto korzystać z orzechów, które potrafią całkowicie odmienić smak dania. Mięso zyska wyrazistego smaku, jeśli dodasz Fix soczysty kurczak z patelni z papryką i rozmarynem. Aby wypełnić kurczaka farszem, wystarczy lekko go naciąć i stworzyć kieszonkę na nadzienie. Farsz jest niezwykły, gdyż prócz orzechów laskowych w jego skład wchodzą kawałki razowego chleba i przyprawy. Stworzą one gęstą masę, którą wypełnisz kieszenie kurczaka. Mięso możesz podawać z ziemniakami lub ryżem. Dodatek ulubionej surówki jest również wskazany. Takie danie spokojnie możesz zaserwować na wykwintnym przyjęciu lub rodzinnej uroczystości. Nie wymaga ono wielkiego kulinarnego talentu, a prezentuje się znakomicie.