Pierś z kurczaka z orzechowym farszem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

142 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 pęczek

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą.

Pierś z kurczaka z orzechowym farszem  - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błon. Na środku, zaczynając od grubszej strony, na całej długości zrób nacięcie w piersi. Lekko rozbij młotkiem na grubość około 2 cm, uważając jednak, aby nie rozciąć mięsa. Rozbite piersi zanurz w przygotowanej marynacie.

Pierś z kurczaka z orzechowym farszem  - Krok 2

Krok 3

Chleb pokrój w bardzo drobną kostkę, dodaj masło i pokruszone orzechy. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i roztarty ząbek czosnku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Pierś z kurczaka z orzechowym farszem  - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowanym farszem nadziej piersi z kurczaka.

Pierś z kurczaka z orzechowym farszem  - Krok 4

Krok 5

Piersi ułóż na średnio rozgrzanej patelni i smaż około 14 minut, odwracając pierś co jakiś czas.

Pierś z kurczaka z orzechowym farszem  - Krok 5

Krok 6

Pierś przekrój po skosie na pół. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.

Pierś z kurczaka z orzechowym farszem  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka z orzechowym farszem Pierś z kurczaka z orzechowym farszem

Masz ochotę na nietypowe połączenia smakowe? Niebanalnym daniem o niezwykle wyrafinowanym smaku będzie pierś z kurczaka z orzechowym farszem. W kuchni warto korzystać z orzechów, które potrafią całkowicie odmienić smak dania. Mięso zyska wyrazistego smaku, jeśli dodasz Fix soczysty kurczak z patelni z papryką i rozmarynem. Aby wypełnić kurczaka farszem, wystarczy lekko go naciąć i stworzyć kieszonkę na nadzienie. Farsz jest niezwykły, gdyż prócz orzechów laskowych w jego skład wchodzą kawałki razowego chleba i przyprawy. Stworzą one gęstą masę, którą wypełnisz kieszenie kurczaka. Mięso możesz podawać z ziemniakami lub ryżem. Dodatek ulubionej surówki jest również wskazany. Takie danie spokojnie możesz zaserwować na wykwintnym przyjęciu lub rodzinnej uroczystości. Nie wymaga ono wielkiego kulinarnego talentu, a prezentuje się znakomicie.