Zapiekanka z ziemniaczkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ziemniaczkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 dekagramów

5 sztuk

20 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, cebule w grubsze. Boczek pokrój w kostkę.

Krok 2

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż warstwy ziemniaków, cebuli i boczku.

Krok 3

Każdą warstwę posyp szczyptą soli, pieprzu i ziół, ostatnią powinny stanowić cebula i boczek.

Krok 4

Śmietanę ubij z jajkami, polej nią zapiekankę.

Krok 5

Piecz 80 minut w temperaturze 190 stopni. Posyp startym żółtym serem i piecz jeszcze kilka minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej