Zapiekanka z ziemniaczkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ziemniaczkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 dekagramów

5 sztuk

20 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, cebule w grubsze. Boczek pokrój w kostkę.

Krok 2

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż warstwy ziemniaków, cebuli i boczku.

Krok 3

Każdą warstwę posyp szczyptą soli, pieprzu i ziół, ostatnią powinny stanowić cebula i boczek.

Krok 4

Śmietanę ubij z jajkami, polej nią zapiekankę.

Krok 5

Piecz 80 minut w temperaturze 190 stopni. Posyp startym żółtym serem i piecz jeszcze kilka minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej