Zapiekanka z ziemniaczkami

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

60 dekagramów

5 sztuk

20 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, cebule w grubsze. Boczek pokrój w kostkę.

Krok 2

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż warstwy ziemniaków, cebuli i boczku.

Krok 3

Każdą warstwę posyp szczyptą soli, pieprzu i ziół, ostatnią powinny stanowić cebula i boczek.

Krok 4

Śmietanę ubij z jajkami, polej nią zapiekankę.

Krok 5

Piecz 80 minut w temperaturze 190 stopni. Posyp startym żółtym serem i piecz jeszcze kilka minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej