
Składniki
60 dekagramów
5 sztuk
20 dekagramów
1 szczypta
1 szczypta
4 sztuki
1 szczypta
1 łyżka
0.5 szklanki
1 szczypta
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, cebule w grubsze. Boczek pokrój w kostkę.
Krok 2
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż warstwy ziemniaków, cebuli i boczku.
Krok 3
Każdą warstwę posyp szczyptą soli, pieprzu i ziół, ostatnią powinny stanowić cebula i boczek.
Krok 4
Śmietanę ubij z jajkami, polej nią zapiekankę.
Krok 5
Piecz 80 minut w temperaturze 190 stopni. Posyp startym żółtym serem i piecz jeszcze kilka minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej