Zapiekanka Gratin z kalafiora z kaszą jaglaną
NOWY PRZEPIS
łatwe
69 osób zapisało

Składniki
150 gramów
1 sztuka
500 gramów
1 opakowanie
200 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj kasze jaglana według wskazówek na opakowaniu w wodzie z dodatkiem kostki Knorr.
Krok 2
Kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Marchew pokrój w plasterki. Warzywa zblanszuj we wrzątku.
Krok 3
W naczyniu żaroodpornym ułóż kasze i połóż na wierzchu warzywa.
Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z 300ml wody oraz śmietanką. Zagotuj. Polej warzywa w naczyniu i zapiekaj w 200 stopniach przez 20 minut.

Dobra rada:
Do sosu możesz dodać starty ser mozzarella. Świetnie pasują również migdały i zioła.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka Gratin z kalafiora z kaszą jaglaną
Kalafior to warzywo, które nadaje się nie tylko do obtoczenia w bułce tartej i maśle, choć trzeba przyznać, że jest to bardzo lubiany w polskich domach sposób na podanie tego produktu. Kalafiorowe różyczki będą wyjątkowo apetycznie prezentować się w naczyniu żaroodpornym. Marchew, kasza jaglana i kremowy sos sprawią, że zapiekance Gratin z kalafiora niczego nie zabraknie!
Dla kogo?
Wypróbuj naszą recepturę, jeśli szukasz smacznego i nieskomplikowanego sposobu na zaserwowanie warzyw na gorąco. Nie jesteś skazany wyłącznie na zupy!
Na jaką okazję?
Przyrządzenie zapiekanki z kalafiora i kaszy jaglanej to żadna filozofia. Warzywny obiad przygotuj, gdy stwierdzisz, że znudziły ci się klasyczne dania mięsne.
Czy wiesz, że?
Gratin to nie nazwa konkretnej potrawy, a techniki kulinarnej. Celem jej stosowania jest uzyskanie chrupiącej, rumianej skórki na wierzchu pieczonego dania.
Dla urozmaicenia:
Smak zapiekanki z kalafiora z kaszą jaglaną będzie bardziej zdecydowany, jeśli do śmietanowego sosu dodasz parmezan lub szwajcarski ser gruyère.