Zapiekanka Gratin z kalafiora z kaszą jaglaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka Gratin z kalafiora z kaszą jaglaną

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
83 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

500 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj kasze jaglana według wskazówek na opakowaniu w wodzie z dodatkiem kostki Knorr.

Krok 2

Kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Marchew pokrój w plasterki. Warzywa zblanszuj we wrzątku.

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym ułóż kasze i połóż na wierzchu warzywa.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 300ml wody oraz śmietanką. Zagotuj. Polej warzywa w naczyniu i zapiekaj w 200 stopniach przez 20 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać starty ser mozzarella. Świetnie pasują również migdały i zioła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka Gratin z kalafiora z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka Gratin z kalafiora z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka Gratin z kalafiora z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka Gratin z kalafiora z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka Gratin z kalafiora z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka Gratin z kalafiora z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka Gratin z kalafiora z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka Gratin z kalafiora z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pomidory z mozzarellą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka Gratin z kalafiora z kaszą jaglanąZapiekanka Gratin z kalafiora z kaszą jaglaną

Kalafior to warzywo, które nadaje się nie tylko do obtoczenia w bułce tartej i maśle, choć trzeba przyznać, że jest to bardzo lubiany w polskich domach sposób na podanie tego produktu. Kalafiorowe różyczki będą wyjątkowo apetycznie prezentować się w naczyniu żaroodpornym. Marchew, kasza jaglana i kremowy sos sprawią, że zapiekance Gratin z kalafiora niczego nie zabraknie!

Dla kogo?

Wypróbuj naszą recepturę, jeśli szukasz smacznego i nieskomplikowanego sposobu na zaserwowanie warzyw na gorąco. Nie jesteś skazany wyłącznie na zupy!

Na jaką okazję?

Przyrządzenie zapiekanki z kalafiora i kaszy jaglanej to żadna filozofia. Warzywny obiad przygotuj, gdy stwierdzisz, że znudziły ci się klasyczne dania mięsne.

Czy wiesz, że?

Gratin to nie nazwa konkretnej potrawy, a techniki kulinarnej. Celem jej stosowania jest uzyskanie chrupiącej, rumianej skórki na wierzchu pieczonego dania.

Dla urozmaicenia:

Smak zapiekanki z kalafiora z kaszą jaglaną będzie bardziej zdecydowany, jeśli do śmietanowego sosu dodasz parmezan lub szwajcarski ser gruyère.