Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
158 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

1 sztuka

2 łyżeczki

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

0.5 pęczka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew w cienkie, niedługie słupki. Pokrój kalafior w małe różyczki, a cukinię w grube połówki plastrów. Sparzonego pomidora obierz i posiekaj.

Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - Krok 1

Krok 2

Obrany korzeń imbiru rozkrój na dwie części. Jedną część skrój w cienkie słupki a drugą zetrzyj na tarce na papkę. Zmieszaj śmietanę, starty imbir i łyżeczkę kminu.

Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej ghee na głębokiej patelni i wrzuć na nią gorczycę. Kiedy nasiona zaczną strzelać i pęcznieć dodaj kmin i pokrojony imbir. Smaż, nie przestając mieszać, dopóki imbir nie zbrązowieje.

Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - Krok 3

Krok 4

Dolej wody i zakryj patelnię. Kiedy warzywa będą jędrne, ale nie zbyt miękkie, dodaj śmietanę z przyprawami. Zdejmij pokrywkę i gotuj dopóki sos nie zgęstnieje.

Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - Krok 4

Krok 5

Teraz dodaj wszystkie warzywa, oprócz pomidora, oraz kostkę Knorr i zamieszaj.

Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - Krok 5

Krok 6

Na koniec dodaj pomidora i posiekaną kolendrę. Serwuj gorące danie z bagietką.

Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Bożena S.

    Bożena S. , 29.06.2015

    pysznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kalafior smażony
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa z przyprawami prażonymi na gheeWarzywa z przyprawami prażonymi na ghee

Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew w cienkie, niedługie słupki. Pokrój kalafior w małe różyczki, a cukinię w grube połówki plastrów. Sparzonego pomidora obierz i posiekaj.