Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
158 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

1 sztuka

2 łyżeczki

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

0.5 pęczka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew w cienkie, niedługie słupki. Pokrój kalafior w małe różyczki, a cukinię w grube połówki plastrów. Sparzonego pomidora obierz i posiekaj.

Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - Krok 1

Krok 2

Obrany korzeń imbiru rozkrój na dwie części. Jedną część skrój w cienkie słupki a drugą zetrzyj na tarce na papkę. Zmieszaj śmietanę, starty imbir i łyżeczkę kminu.

Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej ghee na głębokiej patelni i wrzuć na nią gorczycę. Kiedy nasiona zaczną strzelać i pęcznieć dodaj kmin i pokrojony imbir. Smaż, nie przestając mieszać, dopóki imbir nie zbrązowieje.

Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - Krok 3

Krok 4

Dolej wody i zakryj patelnię. Kiedy warzywa będą jędrne, ale nie zbyt miękkie, dodaj śmietanę z przyprawami. Zdejmij pokrywkę i gotuj dopóki sos nie zgęstnieje.

Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - Krok 4

Krok 5

Teraz dodaj wszystkie warzywa, oprócz pomidora, oraz kostkę Knorr i zamieszaj.

Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - Krok 5

Krok 6

Na koniec dodaj pomidora i posiekaną kolendrę. Serwuj gorące danie z bagietką.

Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Bożena S.

    Bożena S. , 29.06.2015

    pysznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Grzyby duszone w śmietanie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa z przyprawami prażonymi na gheeWarzywa z przyprawami prażonymi na ghee

Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew w cienkie, niedługie słupki. Pokrój kalafior w małe różyczki, a cukinię w grube połówki plastrów. Sparzonego pomidora obierz i posiekaj.