Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee
łatwe
103 osoby zapisały
Składniki
2 łyżeczki
1 sztuka
2 łyżeczki
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 szklanki
0.5 pęczka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew w cienkie, niedługie słupki. Pokrój kalafior w małe różyczki, a cukinię w grube połówki plastrów. Sparzonego pomidora obierz i posiekaj.
Krok 2
Obrany korzeń imbiru rozkrój na dwie części. Jedną część skrój w cienkie słupki a drugą zetrzyj na tarce na papkę. Zmieszaj śmietanę, starty imbir i łyżeczkę kminu.
Krok 3
Rozgrzej ghee na głębokiej patelni i wrzuć na nią gorczycę. Kiedy nasiona zaczną strzelać i pęcznieć dodaj kmin i pokrojony imbir. Smaż, nie przestając mieszać, dopóki imbir nie zbrązowieje.
Krok 4
Dolej wody i zakryj patelnię. Kiedy warzywa będą jędrne, ale nie zbyt miękkie, dodaj śmietanę z przyprawami. Zdejmij pokrywkę i gotuj dopóki sos nie zgęstnieje.
Krok 5
Teraz dodaj wszystkie warzywa, oprócz pomidora, oraz kostkę Knorr i zamieszaj.
Krok 6
Na koniec dodaj pomidora i posiekaną kolendrę. Serwuj gorące danie z bagietką.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej