Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee
łatwe
121 osób zapisało

Składniki
2 łyżeczki
1 sztuka
2 łyżeczki
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 szklanki
0.5 pęczka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew w cienkie, niedługie słupki. Pokrój kalafior w małe różyczki, a cukinię w grube połówki plastrów. Sparzonego pomidora obierz i posiekaj.

Krok 2
Obrany korzeń imbiru rozkrój na dwie części. Jedną część skrój w cienkie słupki a drugą zetrzyj na tarce na papkę. Zmieszaj śmietanę, starty imbir i łyżeczkę kminu.

Krok 3
Rozgrzej ghee na głębokiej patelni i wrzuć na nią gorczycę. Kiedy nasiona zaczną strzelać i pęcznieć dodaj kmin i pokrojony imbir. Smaż, nie przestając mieszać, dopóki imbir nie zbrązowieje.

Krok 4
Dolej wody i zakryj patelnię. Kiedy warzywa będą jędrne, ale nie zbyt miękkie, dodaj śmietanę z przyprawami. Zdejmij pokrywkę i gotuj dopóki sos nie zgęstnieje.

Krok 5
Teraz dodaj wszystkie warzywa, oprócz pomidora, oraz kostkę Knorr i zamieszaj.

Krok 6
Na koniec dodaj pomidora i posiekaną kolendrę. Serwuj gorące danie z bagietką.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej