
Składniki
200 gramów
1 sztuka
300 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
300 gramów
80 gramów
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę jaglaną wypłucz, zalej w garnku 350ml wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli ok 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i zrobi się miękka. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Obierz marchew i pokrój w plasterki. Podobnie pokrój dymkę. Podsmaż wszystko na oleju.
Krok 3
Dodaj rozmrożony groszek, przyprawy Knorr, smaż 1 minutę i odstaw na bok.
Krok 4
W dużej misce wymieszaj jaja z śmietaną. Dodaj podsmażone warzywa oraz kaszę i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Całość przelej do naczynia do zapiekania i posyp na wierzchu startym serem. Zapiekaj w 190 stopniach przez ok. 20-25 minut.

Dobra rada:
Do takiej zapiekanki możesz używać też innych warzyw, jak brokuły, papryki czy cukinię.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z kaszą jaglaną
Z kaszą jaglaną zaznajomieni są smakosze, którzy lubią rozpoczynać dzień od owsianki – tzw. jaglanka stała się dla niej poważną konkurencją. Kasza tak samo dobrze sprawdzi się podczas obiadu jako zamiennik dla ziemniaków lub ryżu, a nawet w trakcie bardziej uroczystych przyjęć. Sprawdźcie, jak zamienić kaszę jaglaną w efektowny przysmak.
Dla kogo?
Trudno nie lubić zapiekanek. W naczyniu żaroodpornym można umieścić wszystkie ulubione produkty, które pod wpływem pieczenia zyskują jeszcze bogatszy smak i aromat.
Na jaką okazję?
Zapiekanka z kaszą jaglaną to pomysłowy sposób na codzienny obiad. Nadaje się do zaserwowania w czasie przyjęcia jako alternatywa dla bigosu, flaczków i bogracza, czyli dań znanych już na wylot.
Czy wiesz, że?
Kasza jaglana produkowana jest z ziaren prosa zwyczajnego. Ziarna i zboża od wieków stanowiły najważniejsze źródło pożywienia w ludzkiej diecie.
Dla urozmaicenia:
Do zapiekanki z kaszy jaglanej pasuje większość składników. Fenomenalnie prezentują się bakłażany, pomidory, cukinie i pieczarki.