Zapiekanka z kaszy jaglanej - z warzywami: przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kaszą jaglaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
152 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

164 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

300 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

300 gramów

80 gramów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną wypłucz, zalej w garnku 350ml wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli ok 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i zrobi się miękka. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Obierz marchew i pokrój w plasterki. Podobnie pokrój dymkę. Podsmaż wszystko na oleju.

Krok 3

Dodaj rozmrożony groszek, przyprawy Knorr, smaż 1 minutę i odstaw na bok.

Krok 4

W dużej misce wymieszaj jaja z śmietaną. Dodaj podsmażone warzywa oraz kaszę i wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Całość przelej do naczynia do zapiekania i posyp na wierzchu startym serem. Zapiekaj w 190 stopniach przez ok. 20-25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do takiej zapiekanki możesz używać też innych warzyw, jak brokuły, papryki czy cukinię.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Zapiekanka z cukinii
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kaszą jaglanąZapiekanka z kaszą jaglaną

Z kaszą jaglaną zaznajomieni są smakosze, którzy lubią rozpoczynać dzień od owsianki – tzw. jaglanka stała się dla niej poważną konkurencją. Kasza tak samo dobrze sprawdzi się podczas obiadu jako zamiennik dla ziemniaków lub ryżu, a nawet w trakcie bardziej uroczystych przyjęć. Sprawdźcie, jak zamienić kaszę jaglaną w efektowny przysmak.

Dla kogo?

Trudno nie lubić zapiekanek. W naczyniu żaroodpornym można umieścić wszystkie ulubione produkty, które pod wpływem pieczenia zyskują jeszcze bogatszy smak i aromat.

Na jaką okazję?

Zapiekanka z kaszą jaglaną to pomysłowy sposób na codzienny obiad. Nadaje się do zaserwowania w czasie przyjęcia jako alternatywa dla bigosu, flaczków i bogracza, czyli dań znanych już na wylot.

Czy wiesz, że?

Kasza jaglana produkowana jest z ziaren prosa zwyczajnego. Ziarna i zboża od wieków stanowiły najważniejsze źródło pożywienia w ludzkiej diecie.

Dla urozmaicenia:

Do zapiekanki z kaszy jaglanej pasuje większość składników. Fenomenalnie prezentują się bakłażany, pomidory, cukinie i pieczarki.