Zapiekanka z kaszy jaglanej - z warzywami: przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kaszą jaglaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
152 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

162 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

300 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

300 gramów

80 gramów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną wypłucz, zalej w garnku 350ml wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli ok 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i zrobi się miękka. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Obierz marchew i pokrój w plasterki. Podobnie pokrój dymkę. Podsmaż wszystko na oleju.

Krok 3

Dodaj rozmrożony groszek, przyprawy Knorr, smaż 1 minutę i odstaw na bok.

Krok 4

W dużej misce wymieszaj jaja z śmietaną. Dodaj podsmażone warzywa oraz kaszę i wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Całość przelej do naczynia do zapiekania i posyp na wierzchu startym serem. Zapiekaj w 190 stopniach przez ok. 20-25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do takiej zapiekanki możesz używać też innych warzyw, jak brokuły, papryki czy cukinię.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekanka z brokułami
czas przygotowania
- min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kaszą jaglanąZapiekanka z kaszą jaglaną

Z kaszą jaglaną zaznajomieni są smakosze, którzy lubią rozpoczynać dzień od owsianki – tzw. jaglanka stała się dla niej poważną konkurencją. Kasza tak samo dobrze sprawdzi się podczas obiadu jako zamiennik dla ziemniaków lub ryżu, a nawet w trakcie bardziej uroczystych przyjęć. Sprawdźcie, jak zamienić kaszę jaglaną w efektowny przysmak.

Dla kogo?

Trudno nie lubić zapiekanek. W naczyniu żaroodpornym można umieścić wszystkie ulubione produkty, które pod wpływem pieczenia zyskują jeszcze bogatszy smak i aromat.

Na jaką okazję?

Zapiekanka z kaszą jaglaną to pomysłowy sposób na codzienny obiad. Nadaje się do zaserwowania w czasie przyjęcia jako alternatywa dla bigosu, flaczków i bogracza, czyli dań znanych już na wylot.

Czy wiesz, że?

Kasza jaglana produkowana jest z ziaren prosa zwyczajnego. Ziarna i zboża od wieków stanowiły najważniejsze źródło pożywienia w ludzkiej diecie.

Dla urozmaicenia:

Do zapiekanki z kaszy jaglanej pasuje większość składników. Fenomenalnie prezentują się bakłażany, pomidory, cukinie i pieczarki.