Makaron zapiekany z gruszką miłości przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron zapiekany z gruszką miłości

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 sztuka

50 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotujemy wodę na maron. W tym samym czasie dokładnie myjemy bakłażana, kroimy na około 1 cm plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na 5 minut. Makaron wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 7 minut.

Krok 2

Bakłażana wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem i kroimy na cienkie paski, które przesmażamy na rozgrzanym maśle. Wlewamy szklankę wody i zagotowujemy, dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gdy mniej więcej 1/3 płynu odparuje, wlewamy śmietanę i chwilę razem gotujemy. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.

Krok 3

Makaron odcedzamy, dodajemy do bakłażana z sosem, dokładnie mieszamy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, wyrównujemy powierzchnię. Na górze układamy pokrojoną w talarki mozzarellę. Posypujemy tartym parmezanem. Zapiekamy około 7 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 4

Gorący makaron nakładamy na talerz, przybieramy pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami oraz listkami świeżej bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron zapiekany z gruszką miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron zapiekany z gruszką miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron zapiekany z gruszką miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron zapiekany z gruszką miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron zapiekany z gruszką miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron zapiekany z gruszką miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron zapiekany z gruszką miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron zapiekany z gruszką miłości - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej