
Składniki
20 dekagramów
1 sztuka
50 mililitrów
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
10 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotujemy wodę na maron. W tym samym czasie dokładnie myjemy bakłażana, kroimy na około 1 cm plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na 5 minut. Makaron wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 7 minut.
Krok 2
Bakłażana wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem i kroimy na cienkie paski, które przesmażamy na rozgrzanym maśle. Wlewamy szklankę wody i zagotowujemy, dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gdy mniej więcej 1/3 płynu odparuje, wlewamy śmietanę i chwilę razem gotujemy. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Krok 3
Makaron odcedzamy, dodajemy do bakłażana z sosem, dokładnie mieszamy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, wyrównujemy powierzchnię. Na górze układamy pokrojoną w talarki mozzarellę. Posypujemy tartym parmezanem. Zapiekamy około 7 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 4
Gorący makaron nakładamy na talerz, przybieramy pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami oraz listkami świeżej bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej