Makaron zapiekany z gruszką miłości przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron zapiekany z gruszką miłości

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 sztuka

50 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotujemy wodę na maron. W tym samym czasie dokładnie myjemy bakłażana, kroimy na około 1 cm plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na 5 minut. Makaron wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 7 minut.

Krok 2

Bakłażana wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem i kroimy na cienkie paski, które przesmażamy na rozgrzanym maśle. Wlewamy szklankę wody i zagotowujemy, dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gdy mniej więcej 1/3 płynu odparuje, wlewamy śmietanę i chwilę razem gotujemy. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.

Krok 3

Makaron odcedzamy, dodajemy do bakłażana z sosem, dokładnie mieszamy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, wyrównujemy powierzchnię. Na górze układamy pokrojoną w talarki mozzarellę. Posypujemy tartym parmezanem. Zapiekamy około 7 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 4

Gorący makaron nakładamy na talerz, przybieramy pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami oraz listkami świeżej bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron zapiekany z gruszką miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron zapiekany z gruszką miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron zapiekany z gruszką miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron zapiekany z gruszką miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron zapiekany z gruszką miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron zapiekany z gruszką miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron zapiekany z gruszką miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron zapiekany z gruszką miłości - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej