Tarta szparagowa

- Krok 1Zagotuj mleko razem z margaryną, po czym zalej kromki chleba i pozostaw, aż chleb będzie miękki.
- Krok 2Ubij jajka, po czym wymieszaj je z pokruszoną kostką Knorr, szparagami pokrojonymi w duże kawałki oraz startym żółtym serem.
- Krok 3Wyciągnij chleb z mleka i dodaj do jajek ze szparagami. Lekko wymieszaj.
- Krok 4Wysmaruj naczynie do pieczenia tarty olejem lub masłem i posyp odrobiną mąki.
- Krok 5Przełóż masę do naczynia, posyp odrobiną pieprzu kajeńskiego i piecz przez 30 minut w 180 °C.

Tarta najczęściej składa się z podstawy wykonanej z kruchego lub francuskiego ciasta. Można ją podać ze słodkimi dodatkami, ale także w formie słonego wypieku. Jeżeli szukasz alternatywy dla tych popularnych wersji tarty, koniecznie wypróbuj, jak smakuje wykonana na bazie ciemnego chleba. Aby uzyskać miękką konsystencję pieczywa, rozmocz go w zagotowanym wraz z kostką do pieczenia mleku. Składnikiem, który połączy spód będą ubite jajka. Dodaj do nich pokruszoną przyprawę i starty ser. Jednym z najważniejszych elementów dania są pokrojone szparagi. W zależności od tego, jaki rodzaj lubisz, dodaj ich zieloną lub białą odmianę. Całość wymieszaj z rozmoczonym ciemnym chlebem. Tak przygotowaną masę przełóż do naczynia i dopraw pieprzem cayenne. Jako dodatek do gotowej tarty dobrze sprawdzą się pomidorki koktajlowe, zielone oliwki lub rukola pokropiona odrobiną oliwy. Mamy nadzieję, że przyrządzanie smacznych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Skorzystaj z przepisu na tartę szparagową!