Tarta szparagowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

39 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 sztuki

400 gramów

250 mililitrów

50 gramów

500 gramów

0 szczypt

0 szczypt

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj mleko razem z margaryną, po czym zalej kromki chleba i pozostaw, aż chleb będzie miękki.

Krok 2

Ubij jajka, po czym wymieszaj je z pokruszoną kostką Knorr, szparagami pokrojonymi w duże kawałki oraz startym żółtym serem.

Krok 3

Wyciągnij chleb z mleka i dodaj do jajek ze szparagami. Lekko wymieszaj.

Krok 4

Wysmaruj naczynie do pieczenia tarty olejem lub masłem i posyp odrobiną mąki.

Krok 5

Przełóż masę do naczynia, posyp odrobiną pieprzu kajeńskiego i piecz przez 30 minut w 180 °C.

0

Opinie o przepisie

Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta szparagowaTarta szparagowa

Tarta najczęściej składa się z podstawy wykonanej z kruchego lub francuskiego ciasta. Można ją podać ze słodkimi dodatkami, ale także w formie słonego wypieku. Jeżeli szukasz alternatywy dla tych popularnych wersji tarty, koniecznie wypróbuj, jak smakuje wykonana na bazie ciemnego chleba. Aby uzyskać miękką konsystencję pieczywa, rozmocz go w zagotowanym wraz z kostką do pieczenia mleku. Składnikiem, który połączy spód będą ubite jajka. Dodaj do nich pokruszoną przyprawę i starty ser. Jednym z najważniejszych elementów dania są pokrojone szparagi. W zależności od tego, jaki rodzaj lubisz, dodaj ich zieloną lub białą odmianę. Całość wymieszaj z rozmoczonym ciemnym chlebem. Tak przygotowaną masę przełóż do naczynia i dopraw pieprzem cayenne. Jako dodatek do gotowej tarty dobrze sprawdzą się pomidorki koktajlowe, zielone oliwki lub rukola pokropiona odrobiną oliwy. Mamy nadzieję, że przyrządzanie smacznych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Skorzystaj z przepisu na tartę szparagową!