Tarta szparagowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta szparagowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

48 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

400 gramów

250 mililitrów

50 gramów

500 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj mleko razem z margaryną, po czym zalej kromki chleba i pozostaw, aż chleb będzie miękki.

Krok 2

Ubij jajka, po czym wymieszaj je z pokruszoną kostką Knorr, szparagami pokrojonymi w duże kawałki oraz startym żółtym serem.

Krok 3

Wyciągnij chleb z mleka i dodaj do jajek ze szparagami. Lekko wymieszaj.

Krok 4

Wysmaruj naczynie do pieczenia tarty olejem lub masłem i posyp odrobiną mąki.

Krok 5

Przełóż masę do naczynia, posyp odrobiną pieprzu kajeńskiego i piecz przez 30 minut w 180 °C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta szparagowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Quiche z cukinią
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta szparagowaTarta szparagowa

Tarta najczęściej składa się z podstawy wykonanej z kruchego lub francuskiego ciasta. Można ją podać ze słodkimi dodatkami, ale także w formie słonego wypieku. Jeżeli szukasz alternatywy dla tych popularnych wersji tarty, koniecznie wypróbuj, jak smakuje wykonana na bazie ciemnego chleba. Aby uzyskać miękką konsystencję pieczywa, rozmocz go w zagotowanym wraz z kostką do pieczenia mleku. Składnikiem, który połączy spód będą ubite jajka. Dodaj do nich pokruszoną przyprawę i starty ser. Jednym z najważniejszych elementów dania są pokrojone szparagi. W zależności od tego, jaki rodzaj lubisz, dodaj ich zieloną lub białą odmianę. Całość wymieszaj z rozmoczonym ciemnym chlebem. Tak przygotowaną masę przełóż do naczynia i dopraw pieprzem cayenne. Jako dodatek do gotowej tarty dobrze sprawdzą się pomidorki koktajlowe, zielone oliwki lub rukola pokropiona odrobiną oliwy. Mamy nadzieję, że przyrządzanie smacznych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Skorzystaj z przepisu na tartę szparagową!