
Składniki
2 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
400 gramów
250 mililitrów
50 gramów
500 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj mleko razem z margaryną, po czym zalej kromki chleba i pozostaw, aż chleb będzie miękki.
Krok 2
Ubij jajka, po czym wymieszaj je z pokruszoną kostką Knorr, szparagami pokrojonymi w duże kawałki oraz startym żółtym serem.
Krok 3
Wyciągnij chleb z mleka i dodaj do jajek ze szparagami. Lekko wymieszaj.
Krok 4
Wysmaruj naczynie do pieczenia tarty olejem lub masłem i posyp odrobiną mąki.
Krok 5
Przełóż masę do naczynia, posyp odrobiną pieprzu kajeńskiego i piecz przez 30 minut w 180 °C.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta szparagowa
Tarta najczęściej składa się z podstawy wykonanej z kruchego lub francuskiego ciasta. Można ją podać ze słodkimi dodatkami, ale także w formie słonego wypieku. Jeżeli szukasz alternatywy dla tych popularnych wersji tarty, koniecznie wypróbuj, jak smakuje wykonana na bazie ciemnego chleba. Aby uzyskać miękką konsystencję pieczywa, rozmocz go w zagotowanym wraz z kostką do pieczenia mleku. Składnikiem, który połączy spód będą ubite jajka. Dodaj do nich pokruszoną przyprawę i starty ser. Jednym z najważniejszych elementów dania są pokrojone szparagi. W zależności od tego, jaki rodzaj lubisz, dodaj ich zieloną lub białą odmianę. Całość wymieszaj z rozmoczonym ciemnym chlebem. Tak przygotowaną masę przełóż do naczynia i dopraw pieprzem cayenne. Jako dodatek do gotowej tarty dobrze sprawdzą się pomidorki koktajlowe, zielone oliwki lub rukola pokropiona odrobiną oliwy. Mamy nadzieję, że przyrządzanie smacznych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Skorzystaj z przepisu na tartę szparagową!