
Składniki
3 szklanki
1.5 łyżeczki
150 gramów
2 łyżki
0.5 szklanki
2 sztuki
250 gramów
75 gramów
5 łyżek
2 łyżki
3 szklanki
0.5 szklanki
2 opakowania
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g masła 2 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 2 jajka Mąkę przesiać, wymieszać z sodą oczyszczoną. Masło roztopić z miodem i cukrem, wystudzić. Jajka dobrze roztrzepać do ich połączenia. Do mąki wlać przestudzone masło i roztrzepane jajka. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Krok 2
Warstwa orzechowa: 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.
Krok 3
Masa maślana: 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 250 g masła,
Krok 4
Budynie ugotować w 3szklankach mleka. Podczas gotowania mleka wsypać cukier, mleka.wymieszać do jego rozpuszczenia. Wystudzić.
Krok 5
Masło utrzeć na pulchna masę, nadal ucierając dodawać partiami wystudzony budyń.
Krok 6
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 12 minut.
Krok 7
Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 12 minut w temperaturze 170ºC.
Krok 8
Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami oczywiście układając na wierzchu.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej