
Składniki
3 szklanki
1.5 łyżeczki
150 gramów
2 łyżki
0.5 szklanki
2 sztuki
250 gramów
75 gramów
5 łyżek
2 łyżki
3 szklanki
0.5 szklanki
2 opakowania
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g masła 2 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 2 jajka Mąkę przesiać, wymieszać z sodą oczyszczoną. Masło roztopić z miodem i cukrem, wystudzić. Jajka dobrze roztrzepać do ich połączenia. Do mąki wlać przestudzone masło i roztrzepane jajka. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Krok 2
Warstwa orzechowa: 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.
Krok 3
Masa maślana: 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 250 g masła,
Krok 4
Budynie ugotować w 3szklankach mleka. Podczas gotowania mleka wsypać cukier, mleka.wymieszać do jego rozpuszczenia. Wystudzić.
Krok 5
Masło utrzeć na pulchna masę, nadal ucierając dodawać partiami wystudzony budyń.
Krok 6
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 12 minut.
Krok 7
Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 12 minut w temperaturze 170ºC.
Krok 8
Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami oczywiście układając na wierzchu.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























