Ciasto orzechowo-miodowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto orzechowo-miodowe

Autor: Natalia Śmietana

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1.5 łyżeczki

150 gramów

2 łyżki

0.5 szklanki

2 sztuki

250 gramów

75 gramów

5 łyżek

2 łyżki

3 szklanki

0.5 szklanki

2 opakowania

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g masła 2 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 2 jajka Mąkę przesiać, wymieszać z sodą oczyszczoną. Masło roztopić z miodem i cukrem, wystudzić. Jajka dobrze roztrzepać do ich połączenia. Do mąki wlać przestudzone masło i roztrzepane jajka. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.

Krok 2

Warstwa orzechowa: 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.

Krok 3

Masa maślana: 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 250 g masła,

Krok 4

Budynie ugotować w 3szklankach mleka. Podczas gotowania mleka wsypać cukier, mleka.wymieszać do jego rozpuszczenia. Wystudzić.

Krok 5

Masło utrzeć na pulchna masę, nadal ucierając dodawać partiami wystudzony budyń.

Krok 6

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 12 minut.

Krok 7

Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 12 minut w temperaturze 170ºC.

Krok 8

Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami oczywiście układając na wierzchu.

Natalia Śmietana

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto orzechowo-miodowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto orzechowo-miodowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto orzechowo-miodowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto orzechowo-miodowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto orzechowo-miodowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto orzechowo-miodowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto orzechowo-miodowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto orzechowo-miodowe  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej