Medaliony z indyka w panierce z orzechów nerkowca i grillowanymi warzywami
łatwe
1 osoba zapisała

Składniki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1. Indyka umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
2. Orzechy zmiksuj pulsacyjnie, aby za mocno ich nie rozdrobnić – mają pozostać niewielkie kawałki orzechów.
Krok 3
3. Roztrzep jajko, obtocz mięso w jajku, a następnie w orzechach.
Krok 4
4. Cukinię i paprykę pokrój według własnych preferencji. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj 1 łyżkę oleju Rapso i wymieszaj.
Krok 5
5. Groszek cukrowy połącz z pokrojonym w kostkę czosnkiem oraz z 1/3 łyżeczki startej skórki z cytryny. Dodaj 1 łyżkę soku z cytryny, sól, pieprz oraz 2 łyżki oleju Rapso. Całość wymieszaj.
Krok 6
6. Na patelnię wlej 4 łyżki oleju i lekko rozgrzej. Smaż mięso na małym ogniu do uzyskania lekko rumianego koloru z obu stron, w ten sposób mięso się upiecze, a orzechy się nie przypalą.
Krok 7
7. Rozgrzej patelnię grillową, posmaruj ją olejem i grilluj warzywa z obu stron (cukinię, paprykę oraz szparagi).
Krok 8
8. Mięso podawaj z sałatką z groszku, pomidorem oraz grillowanymi łyżki oleju i rozgrzej lekko.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej