Indyk w śmietanie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyk w śmietanie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

232 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

332 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

418 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

300 mililitrów

0.5 pęczka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Indyka pokrój w mniejsze kawałki i odstaw na bok.

Indyk w śmietanie  - Krok 1

Krok 2

W rondlu podsmaż posiekaną cebulę na złoty kolor.

Indyk w śmietanie  - Krok 2

Krok 3

Dodaj warzywa. Całość zalej śmietanką i zagotuj.

Indyk w śmietanie  - Krok 3

Krok 4

Do sosu dodaj kawałki indyka.

Indyk w śmietanie  - Krok 4

Krok 5

Sos Knorr połącz z 200 ml wody i wlej do potrawy. Dokładnie wymieszaj i gotuj około 10 minut. Danie podawaj z ryżem lub ziemniakami, posypane posiekaną natką pietruszki.

Indyk w śmietanie  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyk w śmietanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyk w śmietanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyk w śmietanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyk w śmietanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyk w śmietanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyk w śmietanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyk w śmietanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyk w śmietanie Indyk w śmietanie

Tu liczy się prostota i odpowiednia kompozycja aromatycznych przypraw. Kilka prostych składników, a powstaje soczysty indyk w śmietanie, który z pewnością podbije podniebienia twoje i twoich najbliższych. Co trzeba zrobić, by rozkoszować się tą potrawą? Na początku w rondlu zeszklij cebulkę i dodaj swoją ulubioną mieszankę mrożonych warzyw. Jeżeli chcesz, możesz użyć także świeżej kompozycji plastrów ziemniaków, marchwi i zielonego groszku. Wszystkie warzywa duś razem przez chwilę, a następnie zalej śmietaną. Teraz czas na gwóźdź programu, czyli mięso z indyka. Pokrój je w kawałki średniej wielkości, a następnie wsyp do rondla z warzywami i kremowym sosem. Aby podkreślić smak potrawy dodaj kremowy sos pieczarkowy z cebulką Knorr. Gotowego indyka w śmietanie podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami, posypane posiekaną natką pietruszki.