Indyk a’ la Zurich

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

428 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

810 osób wydrukowało

Pobierz pdf

712 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

500 gramów

2 sztuki

150 mililitrów

100 gramów

1 pęczek

0

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój udziec z indyka w dużą kostkę około 2 centymetrową. Zamarynuj w przyprawie Knorr i odstaw na co najmniej 2 godziny.

Indyk a’ la Zurich  - Krok 1

Krok 2

Pokrój pieczarki w ćwiartki, cebule w piórka, suszone pomidory posiekaj.

Indyk a’ la Zurich  - Krok 2

Krok 3

Smaż w dużym garnku cebule i pieczarki do momentu, kiedy nabiorą rumianego koloru. Odstaw do przestygnięcia.

Indyk a’ la Zurich  - Krok 3

Krok 4

Usmaż na tym samym tłuszczu mięso. Po chwili dodaj warzywa. Wlej wodę i duś przez około 10 minut.

Indyk a’ la Zurich  - Krok 4

Krok 5

Rozprowadź Sos borowikowy Knorr w śmietanie i całość dodaj do mięsa. Duś jeszcze przez kilka minut, aż wszystko dobrze się połączy, a sos zgęstnieje.

Indyk a’ la Zurich  - Krok 5

Krok 6

Dopraw potrawę suszonymi pomidorami i posiekaną natką pietruszki.

Indyk a’ la Zurich  - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Barbara Niemanowska

    Barbara Niemanowska

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyk a’ la Zurich Indyk a’ la Zurich

Indyk à la Zurich to smaczna potrawa, którą z powodzeniem możesz podać na świąteczny obiad lub kolację. Aby przyrządzić to danie, na początek przygotuj mięso, najlepiej udziec z indyka. Umyj je i osusz dokładnie za pomocą papierowego ręcznika. Następnie obtocz je w gotowej przyprawie do kurczaka, która nada potrawie intensywnego ziołowego aromatu. Jeśli lubisz jeszcze bardziej wyraziste połączenia, zetrzyj dodatkowo korzeń imbiru, dzięki któremu danie będzie pikantniejsze. Oprócz wymienionych w przepisie warzyw dodaj opcjonalnie pora, a potrawa będzie jeszcze smaczniejsza. Gotuj cebulę i pieczarki do czasu, aż nabiorą rumianego koloru. Mieszaj wszystkie składniki wraz z sosem borowikowym do momentu uzyskania spójnej, gęstej konsystencji. Na koniec posyp całość posiekaną natką pietruszki i suszonymi pomidorami. Serwuj z purée ziemniaczanym lub z kalarepy. Zainspiruj się tym przepisem na indyka à la Zurich i koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. Życzymy smacznego!