Składniki
400 gramów
1 opakowanie
500 gramów
2 sztuki
150 mililitrów
100 gramów
1 pęczek
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój udziec z indyka w dużą kostkę około 2 centymetrową. Zamarynuj w przyprawie Knorr i odstaw na co najmniej 2 godziny.
Krok 2
Pokrój pieczarki w ćwiartki, cebule w piórka, suszone pomidory posiekaj.
Krok 3
Smaż w dużym garnku cebule i pieczarki do momentu, kiedy nabiorą rumianego koloru. Odstaw do przestygnięcia.
Krok 4
Usmaż na tym samym tłuszczu mięso. Po chwili dodaj warzywa. Wlej wodę i duś przez około 10 minut.
Krok 5
Rozprowadź Sos borowikowy Knorr w śmietanie i całość dodaj do mięsa. Duś jeszcze przez kilka minut, aż wszystko dobrze się połączy, a sos zgęstnieje.
Krok 6
Dopraw potrawę suszonymi pomidorami i posiekaną natką pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejInne przepisy
Indyk a’ la Zurich
Indyk à la Zurich to smaczna potrawa, którą z powodzeniem możesz podać na świąteczny obiad lub kolację. Aby przyrządzić to danie, na początek przygotuj mięso, najlepiej udziec z indyka. Umyj je i osusz dokładnie za pomocą papierowego ręcznika. Następnie obtocz je w gotowej przyprawie do kurczaka, która nada potrawie intensywnego ziołowego aromatu. Jeśli lubisz jeszcze bardziej wyraziste połączenia, zetrzyj dodatkowo korzeń imbiru, dzięki któremu danie będzie pikantniejsze. Oprócz wymienionych w przepisie warzyw dodaj opcjonalnie pora, a potrawa będzie jeszcze smaczniejsza. Gotuj cebulę i pieczarki do czasu, aż nabiorą rumianego koloru. Mieszaj wszystkie składniki wraz z sosem borowikowym do momentu uzyskania spójnej, gęstej konsystencji. Na koniec posyp całość posiekaną natką pietruszki i suszonymi pomidorami. Serwuj z purée ziemniaczanym lub z kalarepy. Zainspiruj się tym przepisem na indyka à la Zurich i koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. Życzymy smacznego!