Indyk a’ la Zurich przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyk a’ la Zurich

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

heart
467 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1043 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1099 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

500 gramów

2 sztuki

150 mililitrów

100 gramów

1 pęczek

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój udziec z indyka w dużą kostkę około 2 centymetrową. Zamarynuj w przyprawie Knorr i odstaw na co najmniej 2 godziny.

Indyk a’ la Zurich  - Krok 1

Krok 2

Pokrój pieczarki w ćwiartki, cebule w piórka, suszone pomidory posiekaj.

Indyk a’ la Zurich  - Krok 2

Krok 3

Smaż w dużym garnku cebule i pieczarki do momentu, kiedy nabiorą rumianego koloru. Odstaw do przestygnięcia.

Indyk a’ la Zurich  - Krok 3

Krok 4

Usmaż na tym samym tłuszczu mięso. Po chwili dodaj warzywa. Wlej wodę i duś przez około 10 minut.

Indyk a’ la Zurich  - Krok 4

Krok 5

Rozprowadź Sos borowikowy Knorr w śmietanie i całość dodaj do mięsa. Duś jeszcze przez kilka minut, aż wszystko dobrze się połączy, a sos zgęstnieje.

Indyk a’ la Zurich  - Krok 5

Krok 6

Dopraw potrawę suszonymi pomidorami i posiekaną natką pietruszki.

Indyk a’ la Zurich  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Kucharka

    Kucharka , 11.09.2024

    Mięso powinno się po usmażeniu dusić do miękkości a nie 10 min bo jest twarde to po pierwsze po drugie podsmażyć najpierw cebulę potem dodać pieczarki po wymieszaniu wszystkiego cebula się nie usmaży tylko udusi bo pieczarki wodę puszczają.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Barbara Niemanowska

    Barbara Niemanowska , 27.10.2016

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyk a’ la Zurich  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyk a’ la Zurich  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyk a’ la Zurich  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyk a’ la Zurich  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyk a’ la Zurich  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyk a’ la Zurich  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyk a’ la Zurich  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyk a’ la Zurich  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyk a’ la Zurich Indyk a’ la Zurich

Indyk à la Zurich to smaczna potrawa, którą z powodzeniem możesz podać na świąteczny obiad lub kolację. Aby przyrządzić to danie, na początek przygotuj mięso, najlepiej udziec z indyka. Umyj je i osusz dokładnie za pomocą papierowego ręcznika. Następnie obtocz je w gotowej przyprawie do kurczaka, która nada potrawie intensywnego ziołowego aromatu. Jeśli lubisz jeszcze bardziej wyraziste połączenia, zetrzyj dodatkowo korzeń imbiru, dzięki któremu danie będzie pikantniejsze. Oprócz wymienionych w przepisie warzyw dodaj opcjonalnie pora, a potrawa będzie jeszcze smaczniejsza. Gotuj cebulę i pieczarki do czasu, aż nabiorą rumianego koloru. Mieszaj wszystkie składniki wraz z sosem borowikowym do momentu uzyskania spójnej, gęstej konsystencji. Na koniec posyp całość posiekaną natką pietruszki i suszonymi pomidorami. Serwuj z purée ziemniaczanym lub z kalarepy. Zainspiruj się tym przepisem na indyka à la Zurich i koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. Życzymy smacznego!