Pierś z indyka faszerowana szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

82

heart
525 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1368 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1679 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 szczypta

1 opakowanie

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

4 łyżki

sos:

1 puszka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź i odciśnij z namiaru wody. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekany czosnek i chili, dodaj pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Gdy cebula delikatnie się zeszkli, dodaj szpinak. Całość dopraw do smaku szczyptą gałki.

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Szpinak odstaw na chwilę, gdy przestygnie dodaj pokruszony ser feta, posiekane suszone pomidory i wcześniej uprażone orzeszki pinii. Całość dokładnie wymieszaj.

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Pierś z indyka pokrój w cienkie płaty, rozbij tłuczkiem umieszczając mięso pomiędzy dwiema foliami spożywczymi. Mięso oprósz z obu stron przyprawą do mięs Knorr.

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Na mięso ułóż odpowiednią warstwę farszu, całość zroluj i zawiń w folię aluminiową posmarowaną olejem. Dzięki posmarowaniu folii olejem mięso powinno się ładnie zarumienić i nie powinno przyklejać się do folii. Zawijając folię z obu stron uformuj z roladek kształtny walec. Mięso umieść w nagrzanym do 200*C piekarniku na około 20 – 25 minut.

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie upewnij się, że mięso jest dopieczone, roladki pokrój w plastry grubości 1 cm i ułóż na pomidorowym sosie. Sos: Na oleju podsmaż pokrojoną w kosteczkę szalotkę, posiekany czosnek, całość zalej puszką pomidorów pelatti i dodaj posiekane kapary. Wszystko razem gotuj przez około 3 minuty.

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując sos pomidorowy możesz doprawić go dodając jeden Fix Napoli - uprości to znacząco cały proces.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z indyka faszerowana szpinakiemPierś z indyka faszerowana szpinakiem

O drobiu zostało powiedziane już wszystko? Nie możemy się z tym zgodzić, ponieważ gotowanie uważamy za niekończącą się przygodę. Każde danie może odkryć przed kucharzem nowe produkty i smaki. Dziś udowodnimy, że pierś z indyka dzięki odpowiednim dodatkom nabiera temperamentu i wygląda jak milion dolarów.

Dla kogo?

Niespodzianki to Wasza specjalność? Podajcie bliskim roladę z piersi indyka ze szpinakiem, w której z każdym kęsem odnajdą kolejne smaki.

Na jaką okazję?

Odrobina finezji na co dzień. Kto powiedział, że połączenie mięsa i warzyw musi sprowadzać się do kotleta i surówki? Soczysty indyk faszerowany wzbogaci również świąteczny stół. Można podawać go na zimno jako domową wędlinę.

Czy wiesz, że?

Jeśli nie macie wprawy i obawiacie się, że nadziewana rolada rozpadnie się podczas pieczenia, zwiążcie ją nitką.

Dla urozmaicenia:

Serwując pierś z indyka jako propozycję obiadową, podajcie je w towarzystwie sałatki z sezonowych warzyw z łagodnym dressingiem.