Pierś z indyka faszerowana szpinakiem

- Krok 1Szpinak rozmroź i odciśnij z namiaru wody. Na rozgrzanej Ramie podsmaż posiekany czosnek i chili, dodaj pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Gdy cebula delikatnie się zeszkli, dodaj szpinak. Całość dopraw do smaku szczyptą gałki.
- Krok 2Szpinak odstaw na chwilę, gdy przestygnie dodaj pokruszony ser feta, posiekane suszone pomidory i wcześniej uprażone orzeszki pinii. Całość dokładnie wymieszaj.
- Krok 3Pierś z indyka pokrój w cienkie płaty, rozbij tłuczkiem umieszczając mięso pomiędzy dwiema foliami spożywczymi. Mięso oprósz z obu stron Delikatem warzywnym.
- Krok 4Na mięso ułóż odpowiednią warstwę farszu, całość zroluj i zawiń w folię aluminiową wysmarowaną Ramą. Dzięki posmarowaniu folii Ramą mięso powinno się ładnie zarumienić i nie powinno przyklejać się do folii. Zawijając folię z obu stron uformuj z roladek kształtny walec. Mięso umieść w nagrzanym do 200*C piekarniku na około 20 – 25 minut.
- Krok 5Po tym czasie upewnij się, że mięso jest dopieczone, roladki pokrój w plastry grubości 1 cm i ułóż na pomidorowym sosie. Sos: Na Ramie podsmaż pokrojoną w kosteczkę szalotkę, posiekany czosnek, całość zalej puszką pomidorów pelati i dodaj posiekane kapary. Wszystko razem gotuj przez około 3 minuty.

Przygotowując sos pomidorowy możesz doprawić go dodając jeden Fix Napoli - uprości to znacząco cały proces.

Szpinak idealnie nadaje się jako farsz do wielu potraw, np. naleśników, pieczeni, pierogów czy cannelloni. Pierś z indyka faszerowana szpinakiem to doskonały sposób na wykorzystanie tego warzywa w codziennym menu. Żeby danie nabrało wyrazistego smaku, należy zadbać o odpowiednie dodatki, ponieważ mięso z indyka jest dość delikatne. Użyj więc sera feta, papryczki chili i suszonych pomidorów, żeby nadzienie do rolady zyskało na pikantności. Zacznij od podsmażenia cebuli, czosnku i chili, a następnie dodaj szpinak. Całość dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej. Mrożony szpinak odcedź z wody. Świeży także się sprawdzi, pamiętaj jednak, że znacznie zmniejszy swoją objętość podczas smażenia. Ciekawym urozmaiceniem przygotowywanego nadzienia będą orzeszki pinii albo pestki słonecznika. Na rozbite płaty mięsa nałóż farsz i zawiń dokładnie w roladę, a następnie owiń folią aluminiową i zapiecz. Pierś z indyka faszerowaną szpinakiem serwuj na gęstym pomidorowym sosie, najlepiej z kaszą lub ryżem.