Zapiekane małże przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane małże

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
160 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

null

null

null

3 łyżki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dokładnie opłucz i oczyść małże. Posiekaj czosnek. Połówki małży z mięsem ułóż w żaroodpornej formie.

Zapiekane małże  - Krok 1

Krok 2

Każdą posyp posiekanym czosnkiem, natką, bułką tartą i polej oliwą.

Zapiekane małże  - Krok 2

Krok 3

Posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Zapiekane małże  - Krok 3

Krok 4

Zapiekaj przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawaj najlepiej z grzankami.

Zapiekane małże  - Krok 4

Krok 5

Udekoruj świeżymi ziołami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • emilia suchocka

    emilia suchocka , 09.09.2015

    jak na pierwszy kontakt z małżami wyszły b.dobre według mojego męża

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane małże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane małże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane małże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane małże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane małże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane małże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane małże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane małże  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane małże Zapiekane małże

Dokładnie opłucz i oczyść małże. Posiekaj czosnek. Połówki małży z mięsem ułóż w żaroodpornej formie.