Zapiekane małże przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane małże

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
160 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

104 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

null

null

null

3 łyżki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dokładnie opłucz i oczyść małże. Posiekaj czosnek. Połówki małży z mięsem ułóż w żaroodpornej formie.

Zapiekane małże  - Krok 1

Krok 2

Każdą posyp posiekanym czosnkiem, natką, bułką tartą i polej oliwą.

Zapiekane małże  - Krok 2

Krok 3

Posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Zapiekane małże  - Krok 3

Krok 4

Zapiekaj przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawaj najlepiej z grzankami.

Zapiekane małże  - Krok 4

Krok 5

Udekoruj świeżymi ziołami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • emilia suchocka

    emilia suchocka , 09.09.2015

    jak na pierwszy kontakt z małżami wyszły b.dobre według mojego męża

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane małże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane małże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane małże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane małże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane małże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane małże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane małże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane małże  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane małże Zapiekane małże

Dokładnie opłucz i oczyść małże. Posiekaj czosnek. Połówki małży z mięsem ułóż w żaroodpornej formie.