
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
500 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
100 mililitrów
15 gramów
50 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 180 stopni. Naczynia do zapiekania tarty o średnicy ok 20cm wyłóż papierem do pieczenia. Botwinę umyj i porwij na mniejsze liście.
Krok 2
Zupę Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Wymieszaj i zagotuj. Porwij chleb na mniejsze kawałki, dodaj do zupy, wymieszaj i odstaw na kilka minut aby się namoczył.
Krok 3
Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój drobno. Podsmaż na patelni z oliwą i po chwili dodaj botwinę. Jak wszystko się podsmaży połącz zawartość patelni z namoczonym chlebem. Dopraw do smaku.
Krok 4
W misce wymieszaj jaja z mlekiem, serem oraz skrobią.
Krok 5
Mieszankę chlebową nałóż do naczynia od tarty i polej po wierzchu mlekiem z jajami i serem. Piecz przez 15-20 minut.

Dobra rada:
Świetne danie do wykorzystania wczorajszego chleba. Mangold możesz zastąpić innymi warzywami jak szpinakiem, jarmużem, botwiną a także burakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta chlebowa z warzywami
Zastanawiasz się, co zrobić z czerstwym pieczywem? Wizja przygotowania kanapek nie wydaje się zbyt kusząca, lecz jednocześnie spisywanie tego produktu na straty byłoby niewybaczalnym marnotrawstwem. Na szczęście z pomocą przychodzi przepis na tartę chlebową z warzywami. Wystarczy kilka prostych manewrów, by suche kromki oczarowały smakiem ciebie i wszystkie osoby, które postanowisz poczęstować tym specjałem.
Dla kogo?
Tarta chlebowa z warzywami to receptura idealna dla osób, które nie mają czasu na codzienne wizyty w piekarni i robią zakupy raz na kilka dni. Niestety, wiąże się to z faktem, że chleb często jesz bez szczególnego apetytu? Nasza potrawa to zmieni!
Na jaką okazję?
Nietypową tartę z chleba przygotuj zawsze wtedy, gdy zostaje ci sporo zapasów i nie masz pomysłu na to, co z nimi zrobić. Wydaje się, że lodówka i kuchenne szafki świecą pustkami? Tarta chlebowa z warzywami udowadnia, że smaczny obiad można wyczarować z niczego!
Czy wiesz, że?
Do tarty chlebowej wykorzystaj również warzywa, które nie są już pierwszej świeżości, ale wciąż nadają się do zjedzenia. Oto kwintesencja idea zero waste w kuchni!
Dla urozmaicenia:
Jeśli masz ochotę na mięsny dodatek, do tarty chlebowej z warzywami możesz dorzucić kawałki wędliny.