Tarta chlebowa z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta chlebowa z warzywami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

500 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

100 mililitrów

15 gramów

50 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 180 stopni. Naczynia do zapiekania tarty o średnicy ok 20cm wyłóż papierem do pieczenia. Botwinę umyj i porwij na mniejsze liście.

Krok 2

Zupę Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Wymieszaj i zagotuj. Porwij chleb na mniejsze kawałki, dodaj do zupy, wymieszaj i odstaw na kilka minut aby się namoczył.

Krok 3

Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój drobno. Podsmaż na patelni z oliwą i po chwili dodaj botwinę. Jak wszystko się podsmaży połącz zawartość patelni z namoczonym chlebem. Dopraw do smaku.

Krok 4

W misce wymieszaj jaja z mlekiem, serem oraz skrobią.

Krok 5

Mieszankę chlebową nałóż do naczynia od tarty i polej po wierzchu mlekiem z jajami i serem. Piecz przez 15-20 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Świetne danie do wykorzystania wczorajszego chleba. Mangold możesz zastąpić innymi warzywami jak szpinakiem, jarmużem, botwiną a także burakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta chlebowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta chlebowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta chlebowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta chlebowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta chlebowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta chlebowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta chlebowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta chlebowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.

Czytaj więcej

Bób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta chlebowa z warzywamiTarta chlebowa z warzywami

Zastanawiasz się, co zrobić z czerstwym pieczywem? Wizja przygotowania kanapek nie wydaje się zbyt kusząca, lecz jednocześnie spisywanie tego produktu na straty byłoby niewybaczalnym marnotrawstwem. Na szczęście z pomocą przychodzi przepis na tartę chlebową z warzywami. Wystarczy kilka prostych manewrów, by suche kromki oczarowały smakiem ciebie i wszystkie osoby, które postanowisz poczęstować tym specjałem.

Dla kogo?

Tarta chlebowa z warzywami to receptura idealna dla osób, które nie mają czasu na codzienne wizyty w piekarni i robią zakupy raz na kilka dni. Niestety, wiąże się to z faktem, że chleb często jesz bez szczególnego apetytu? Nasza potrawa to zmieni!

Na jaką okazję?

Nietypową tartę z chleba przygotuj zawsze wtedy, gdy zostaje ci sporo zapasów i nie masz pomysłu na to, co z nimi zrobić. Wydaje się, że lodówka i kuchenne szafki świecą pustkami? Tarta chlebowa z warzywami udowadnia, że smaczny obiad można wyczarować z niczego!

Czy wiesz, że?

Do tarty chlebowej wykorzystaj również warzywa, które nie są już pierwszej świeżości, ale wciąż nadają się do zjedzenia. Oto kwintesencja idea zero waste w kuchni!

Dla urozmaicenia:

Jeśli masz ochotę na mięsny dodatek, do tarty chlebowej z warzywami możesz dorzucić kawałki wędliny.