Karkówka z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karkówka z grilla

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki marynaty miksujemy ze sobą w melakserze.

Krok 2

Kawałki karkówki, owinięte w folię spożywczą, rozbijamy tłuczkiem.

Krok 3

Każdy kawałek karkówki smarujemy z obu stron marynatą i wkładamy do pojemnika.

Krok 4

Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Krok 5

Przed wyłożeniem na ruszt usuwamy nadmiar marynaty, którą można użyć jako sos do mięsa. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka z grillaKarkówka z grilla

Dobrze przyprawiona, pełna smaku karkówka, która może stać się hitem Twojego grillowego menu. Jej tajemnicą jest aromatyczna marynata, którą można przygotować szybko, ale mięso powinno być w niej trzymane przez kilka godzin. Tyle czasu potrzebuje bowiem, aby nabrać intensywnego aromatu i ostrości, a także soczystości. Możesz podać je z sałatką z kapusty pekińskiej, pomidorów, marchewki, zielonej cebuli i oliwy z oliwek, a jako sos do mięsa wykorzystać pozostałą marynatę. Dobrze będą się też komponować majonez, ketchup lub musztarda. Do tych dodatków podaj tylko chleb, i danie gotowe. Jeśli chcesz serwować je np. jako letni obiad, dołącz do mięsa pieczone w folii z przyprawami i margaryną ziemniaki. Świetnie sprawdzą się również inne grillowane warzywa. Możesz je też przygotować w piekarniku, w naczyniu posmarowanym olejem roślinnym, z dodatkiem kaparów lub suszonych pomidorów oraz przypraw – ziół prowansalskich, oregano, majeranku, bazylii albo ostrej papryki. W takim zestawieniu karkówka będzie smakowała naprawdę dobrze i przypadnie do gustu miłośnikom dań z rusztu. Przyrządź ją według naszego przepisu!