
Składniki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 szklanka
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki marynaty miksujemy ze sobą w melakserze.
Krok 2
Kawałki karkówki, owinięte w folię spożywczą, rozbijamy tłuczkiem.
Krok 3
Każdy kawałek karkówki smarujemy z obu stron marynatą i wkładamy do pojemnika.
Krok 4
Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Krok 5
Przed wyłożeniem na ruszt usuwamy nadmiar marynaty, którą można użyć jako sos do mięsa. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa w płynie Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka z grilla
Dobrze przyprawiona, pełna smaku karkówka, która może stać się hitem Twojego grillowego menu. Jej tajemnicą jest aromatyczna marynata, którą można przygotować szybko, ale mięso powinno być w niej trzymane przez kilka godzin. Tyle czasu potrzebuje bowiem, aby nabrać intensywnego aromatu i ostrości, a także soczystości. Możesz podać je z sałatką z kapusty pekińskiej, pomidorów, marchewki, zielonej cebuli i oliwy z oliwek, a jako sos do mięsa wykorzystać pozostałą marynatę. Dobrze będą się też komponować majonez, ketchup lub musztarda. Do tych dodatków podaj tylko chleb, i danie gotowe. Jeśli chcesz serwować je np. jako letni obiad, dołącz do mięsa pieczone w folii z przyprawami i margaryną ziemniaki. Świetnie sprawdzą się również inne grillowane warzywa. Możesz je też przygotować w piekarniku, w naczyniu posmarowanym olejem roślinnym, z dodatkiem kaparów lub suszonych pomidorów oraz przypraw – ziół prowansalskich, oregano, majeranku, bazylii albo ostrej papryki. W takim zestawieniu karkówka będzie smakowała naprawdę dobrze i przypadnie do gustu miłośnikom dań z rusztu. Przyrządź ją według naszego przepisu!