
Składniki
1 szczypta
0.75 litra
1.5 kilograma
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę pokrój na plastry o grubości około 1 cm, rozbij nie za mocno. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Krok 2
Śmietanę wymieszaj z zupami cebulowymi w proszku i zalej mięso.
Krok 3
Zapiekaj w odkrytym naczyniu w nagrzanym do 180 stopni C. piekarniku przez około 1,5-2,5 godziny. W trakcie pieczenia mięso polewaj wytwarzającym się sosem, aby nie wyschło z wierzchu.
Krok 4
Po 1,5 godzinie należy łyżką oddzielić każdy płat mięsa od pozostałych, aby sos wszędzie doszedł i mięso zostało w upieczone.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej