Karkówka pieczona w sosie pomidorowo-ziołowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karkówka pieczona w sosie pomidorowo-ziołowym

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

7

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

150 mililitrów

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój na centymetrowe plastry, posyp solą i pieprzem.

Krok 2

W miseczce wymieszaj przecier pomidorowy, miód, czosnek i wszystkie zioła.

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą, układaj plastry cebuli, a na nich plastry mięsa. Całość polej sosem.

Krok 4

Piecz bez przykrycia w 180 stopniach przez godzinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka pieczona w sosie pomidorowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka pieczona w sosie pomidorowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka pieczona w sosie pomidorowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka pieczona w sosie pomidorowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka pieczona w sosie pomidorowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka pieczona w sosie pomidorowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka pieczona w sosie pomidorowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka pieczona w sosie pomidorowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej