Śledzie z żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie z żurawiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
244 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

359 osób wydrukowało

Pobierz pdf

347 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

20 dekagramów

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Następnie opłucz śledzie, wytrzyj je do sucha, filetuj, po czym pokrój na kawałki.

Śledzie z żurawiną - Krok 1

Krok 2

Żurawinę (lub powidła z borówek), musztardę, sok z cytryny, przyprawy, olej oraz cukier wymieszaj. Śledzie solone namocz przez kilka godzin.

Śledzie z żurawiną - Krok 2

Krok 3

Ogórka konserwowego pokrój w kostkę. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie słupki. Pieczeń cielęcą pokrój w kostkę.

Śledzie z żurawiną - Krok 3

Krok 4

Przygotowane składniki wrzuć razem z kawałkami ryby do miski i dobrze wymieszaj. Dopraw pieprzem i odrobiną soli do smaku. Przed podaniem odstaw przynajmniej na 2 godziny.

Śledzie z żurawiną - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Kasia

    Kasia , 07.12.2020

    TAK. Najbardziej w przepisach interesuje mnie to, z czego można zrobić dane danie. Zależy mi na tym, aby przepis można było zrobić nie wychodząc z domu - kupuję produkt główny (w tym przypadku śledzie) i w domu myślę, z czym go podać. I ten przepis właśnie taki jest. Dlaczego? Bo większość składników zazwyczaj jest w kuchennych szafkach. Jak to moja babcia, miłośniczka śledzi mawiała - prostota i pychota. I tak właśnie podsumuję ten przepis. W mojej rodzinie lubimy eksperymentować z kuchnią, podawać w Święta dania klasyczne, tradycyjne ale czasem dodając nutę nowoczesności. Żurawina w tym przepisie robi robotę! Lekko kwaskowata, ale też słodka. Śledź to taka ryba, że z czym się go nie poda to zawsze będzie dobra. Zatem tutaj nie będzie ryzyka, że komuś przepis nie przypadnie go gustu. A poza tym nie trzeba się tak kluczowo trzymać przepisu i pieczeń cielęcą zastąpić można inną. A z ogórkami konserwowymi domowej roboty to już w ogóle będzie pychotka :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej