Śledzie z żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie z żurawiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
244 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

359 osób wydrukowało

Pobierz pdf

351 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

20 dekagramów

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Następnie opłucz śledzie, wytrzyj je do sucha, filetuj, po czym pokrój na kawałki.

Śledzie z żurawiną - Krok 1

Krok 2

Żurawinę (lub powidła z borówek), musztardę, sok z cytryny, przyprawy, olej oraz cukier wymieszaj. Śledzie solone namocz przez kilka godzin.

Śledzie z żurawiną - Krok 2

Krok 3

Ogórka konserwowego pokrój w kostkę. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie słupki. Pieczeń cielęcą pokrój w kostkę.

Śledzie z żurawiną - Krok 3

Krok 4

Przygotowane składniki wrzuć razem z kawałkami ryby do miski i dobrze wymieszaj. Dopraw pieprzem i odrobiną soli do smaku. Przed podaniem odstaw przynajmniej na 2 godziny.

Śledzie z żurawiną - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Kasia

    Kasia , 07.12.2020

    TAK. Najbardziej w przepisach interesuje mnie to, z czego można zrobić dane danie. Zależy mi na tym, aby przepis można było zrobić nie wychodząc z domu - kupuję produkt główny (w tym przypadku śledzie) i w domu myślę, z czym go podać. I ten przepis właśnie taki jest. Dlaczego? Bo większość składników zazwyczaj jest w kuchennych szafkach. Jak to moja babcia, miłośniczka śledzi mawiała - prostota i pychota. I tak właśnie podsumuję ten przepis. W mojej rodzinie lubimy eksperymentować z kuchnią, podawać w Święta dania klasyczne, tradycyjne ale czasem dodając nutę nowoczesności. Żurawina w tym przepisie robi robotę! Lekko kwaskowata, ale też słodka. Śledź to taka ryba, że z czym się go nie poda to zawsze będzie dobra. Zatem tutaj nie będzie ryzyka, że komuś przepis nie przypadnie go gustu. A poza tym nie trzeba się tak kluczowo trzymać przepisu i pieczeń cielęcą zastąpić można inną. A z ogórkami konserwowymi domowej roboty to już w ogóle będzie pychotka :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej