Warzywno drobiowe kotleciki na rukoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywno drobiowe kotleciki na rukoli

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

4 sztuki

100 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlewamy około 1,5 litra wody. Doprowadzamy do wrzenia i rozpuszczamy w niej bulionetki.

Krok 2

Do gotującej się wody dodajemy oczyszczone nogi, obraną marchewkę i pietruszkę. Gotujemy do miękkości.

Krok 3

Mięso obieramy i mielimy na grubych oczkach razem z pietruszką i marchewką. Do masy mięsnej dodajemy żółtko, koper, skruszoną kosteczkę pietruszkową, sól i pieprz do smaku. Następnie dodajemy bułkę tartą. Jeśli 3-4 łyżki nie wystarczą to należy dodać jej tyle, aby z mięsa dało się formować kotleciki.

Krok 4

Kotleciki obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na rumiano.

Krok 5

Na dużym talerzu układamy rukolę, delikatnie skrapiamy ją dobrej jakości oliwą. Na rukoli układamy kotleciki i pokrojone pomidorki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywno drobiowe kotleciki na rukoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywno drobiowe kotleciki na rukoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywno drobiowe kotleciki na rukoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywno drobiowe kotleciki na rukoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywno drobiowe kotleciki na rukoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywno drobiowe kotleciki na rukoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywno drobiowe kotleciki na rukoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywno drobiowe kotleciki na rukoli  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej