Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek
łatwe
654 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
0.5 łyżki
1 szklanka
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 plaster
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj, osusz, oczyść z błon i przerostów tłuszczu polędwiczkę, a następnie przekrój ją wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca. Zacznij od grubszej strony. Olej pomieszaj z Przyprawą do mięsa wieprzowego Knorr, a następnie nacięte mięso posmaruj tak przygotowaną marynatą. Przyprawa do mięsa nada mu odpowiedniego aromatu oraz sprawi, że będzie ono soczyste.

Krok 2
Wykrój z marchwi cienki plaster i sparz go w gotującej się wodzie.

Krok 3
Ułóż na desce mięso. Na jednej odnodze polędwiczki ułóż plaster marchwi, na drugiej plaster boczku, a na trzeciej szczypior. Mięso zapleć w warkocz spinając wykałaczką ostatni element.

Krok 4
Warkocz obsmaż na patelni z obu stron i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 10 minut w zależności od grubości mięsa. Po upieczeniu mięso wyjmij z brytfanki i wlej do niej pół szklanki wody, dzięki której wypłuczesz z naczynia wszelkie smaki powstałe podczas pieczenia.

Krok 5
Na patelni na której było smażone mięso podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulkę dymkę. Patelnię oprósz mąką i zalej winem. Całość gotuj, aż wino odparuje o połowę, dodaj płyn z brytfanki i gotuj ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj wtedy masło i posiekaną natkę pietruszki. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj polane sosem.


Dobra rada:
Warzywa czy boczek możesz zastąpić serem, który jest sprzedawany jako przekąska w formie długich pasków.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek
Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek to danie, które dobrze sprawdzi się na uroczystym obiedzie lub kolacji. Nie tylko dobrze smakuje, ale również wspaniale wygląda, zwłaszcza, jeśli podasz go na stół w całości. Do jego przyrządzenia wybierz w miarę długi kawałek polędwicy, by można było zapleść go w warkocz. Przypraw mięso, dzieląc je na trzy części. Na każdej z nich ułóż inny dodatek: miękką marchewkę, boczek oraz szczypior. Jeśli chcesz, dowolnie zmieniaj dodatki. Spróbuj na przykład wersji z plastrem cukinii zamiast szczypiorku lub wędzoną szynką zamiast boczku. Mięso spleć w warkocz, zepnij wykałaczką i podsmaż delikatnie z obu stron. Dzięki temu po upieczeniu pozostanie ono soczyste. Następnie upiecz mięso tak, by gotowe było lekko różowe w środku. Na koniec przygotuj sos na bazie cebulki dymki, pietruszki i sosu pieczeniowego. Podkreślisz nim smak potrawy i dodasz jej soczystości. Warkocz z polędwiczek podawaj z podsmażonymi talarkami z ziemniaków i ulubionymi warzywami. Sprawdź przepis krok po kroku i wypróbuj go.