Warkocz z polędwiczki wieprzowej w boczku | Przepisy.pl pixel

Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
90 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

537 osób wydrukowało

Pobierz pdf

654 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

0.5 łyżki

1 szklanka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 plaster

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj, osusz, oczyść z błon i przerostów tłuszczu polędwiczkę, a następnie przekrój ją wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca. Zacznij od grubszej strony. Olej pomieszaj z Przyprawą do mięsa wieprzowego Knorr, a następnie nacięte mięso posmaruj tak przygotowaną marynatą. Przyprawa do mięsa nada mu odpowiedniego aromatu oraz sprawi, że będzie ono soczyste.

Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek - Krok 1

Krok 2

Wykrój z marchwi cienki plaster i sparz go w gotującej się wodzie.

Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek - Krok 2

Krok 3

Ułóż na desce mięso. Na jednej odnodze polędwiczki ułóż plaster marchwi, na drugiej plaster boczku, a na trzeciej szczypior. Mięso zapleć w warkocz spinając wykałaczką ostatni element.

Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek - Krok 3

Krok 4

Warkocz obsmaż na patelni z obu stron i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 10 minut w zależności od grubości mięsa. Po upieczeniu mięso wyjmij z brytfanki i wlej do niej pół szklanki wody, dzięki której wypłuczesz z naczynia wszelkie smaki powstałe podczas pieczenia.

Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek - Krok 4

Krok 5

Na patelni na której było smażone mięso podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulkę dymkę. Patelnię oprósz mąką i zalej winem. Całość gotuj, aż wino odparuje o połowę, dodaj płyn z brytfanki i gotuj ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj wtedy masło i posiekaną natkę pietruszki. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj polane sosem.

Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Warzywa czy boczek możesz zastąpić serem, który jest sprzedawany jako przekąska w formie długich pasków.

1

Opinie o przepisie

  • Grażyna Gutowska

    Grażyna Gutowska , 13.10.2018

    tak bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warkocz z polędwiczek owinięty w boczekWarkocz z polędwiczek owinięty w boczek

Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek to danie, które dobrze sprawdzi się na uroczystym obiedzie lub kolacji. Nie tylko dobrze smakuje, ale również wspaniale wygląda, zwłaszcza, jeśli podasz go na stół w całości. Do jego przyrządzenia wybierz w miarę długi kawałek polędwicy, by można było zapleść go w warkocz. Przypraw mięso, dzieląc je na trzy części. Na każdej z nich ułóż inny dodatek: miękką marchewkę, boczek oraz szczypior. Jeśli chcesz, dowolnie zmieniaj dodatki. Spróbuj na przykład wersji z plastrem cukinii zamiast szczypiorku lub wędzoną szynką zamiast boczku. Mięso spleć w warkocz, zepnij wykałaczką i podsmaż delikatnie z obu stron. Dzięki temu po upieczeniu pozostanie ono soczyste. Następnie upiecz mięso tak, by gotowe było lekko różowe w środku. Na koniec przygotuj sos na bazie cebulki dymki, pietruszki i sosu pieczeniowego. Podkreślisz nim smak potrawy i dodasz jej soczystości. Warkocz z polędwiczek podawaj z podsmażonymi talarkami z ziemniaków i ulubionymi warzywami. Sprawdź przepis krok po kroku i wypróbuj go.