Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

83 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

441 osób wydrukowało

Pobierz pdf

551 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

0.5 łyżki

1 szklanka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 plaster

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj, osusz, oczyść z błon i przerostów tłuszczu polędwiczkę, a następnie przekrój ją wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca. Zacznij od grubszej strony. Olej pomieszaj z Przyprawą do mięsa wieprzowego Knorr, a następnie nacięte mięso posmaruj tak przygotowaną marynatą. Przyprawa do mięsa nada mu odpowiedniego aromatu oraz sprawi, że będzie ono soczyste.

Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek - Krok 1

Krok 2

Wykrój z marchwi cienki plaster i sparz go w gotującej się wodzie.

Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek - Krok 2

Krok 3

Ułóż na desce mięso. Na jednej odnodze polędwiczki ułóż plaster marchwi, na drugiej plaster boczku, a na trzeciej szczypior. Mięso zapleć w warkocz spinając wykałaczką ostatni element.

Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek - Krok 3

Krok 4

Warkocz obsmaż na patelni z obu stron i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 10 minut w zależności od grubości mięsa. Po upieczeniu mięso wyjmij z brytfanki i wlej do niej pół szklanki wody, dzięki której wypłuczesz z naczynia wszelkie smaki powstałe podczas pieczenia.

Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek - Krok 4

Krok 5

Na patelni na której było smażone mięso podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulkę dymkę. Patelnię oprósz mąką i zalej winem. Całość gotuj, aż wino odparuje o połowę, dodaj płyn z brytfanki i gotuj ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj wtedy masło i posiekaną natkę pietruszki. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj polane sosem.

Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Warzywa czy boczek możesz zastąpić serem, który jest sprzedawany jako przekąska w formie długich pasków.

1

Opinie o przepisie

  • Grażyna Gutowska

    Grażyna Gutowska , 13.10.2018

    tak bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warkocz z polędwiczek owinięty w boczekWarkocz z polędwiczek owinięty w boczek

Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek to danie, które dobrze sprawdzi się na uroczystym obiedzie lub kolacji. Nie tylko dobrze smakuje, ale również wspaniale wygląda, zwłaszcza, jeśli podasz go na stół w całości. Do jego przyrządzenia wybierz w miarę długi kawałek polędwicy, by można było zapleść go w warkocz. Przypraw mięso, dzieląc je na trzy części. Na każdej z nich ułóż inny dodatek: miękką marchewkę, boczek oraz szczypior. Jeśli chcesz, dowolnie zmieniaj dodatki. Spróbuj na przykład wersji z plastrem cukinii zamiast szczypiorku lub wędzoną szynką zamiast boczku. Mięso spleć w warkocz, zepnij wykałaczką i podsmaż delikatnie z obu stron. Dzięki temu po upieczeniu pozostanie ono soczyste. Następnie upiecz mięso tak, by gotowe było lekko różowe w środku. Na koniec przygotuj sos na bazie cebulki dymki, pietruszki i sosu pieczeniowego. Podkreślisz nim smak potrawy i dodasz jej soczystości. Warkocz z polędwiczek podawaj z podsmażonymi talarkami z ziemniaków i ulubionymi warzywami. Sprawdź przepis krok po kroku i wypróbuj go.