Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek
łatwe
662 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
0.5 łyżki
1 szklanka
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 plaster
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj, osusz, oczyść z błon i przerostów tłuszczu polędwiczkę, a następnie przekrój ją wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca. Zacznij od grubszej strony. Olej pomieszaj z Przyprawą do mięsa wieprzowego Knorr, a następnie nacięte mięso posmaruj tak przygotowaną marynatą. Przyprawa do mięsa nada mu odpowiedniego aromatu oraz sprawi, że będzie ono soczyste.

Krok 2
Wykrój z marchwi cienki plaster i sparz go w gotującej się wodzie.

Krok 3
Ułóż na desce mięso. Na jednej odnodze polędwiczki ułóż plaster marchwi, na drugiej plaster boczku, a na trzeciej szczypior. Mięso zapleć w warkocz spinając wykałaczką ostatni element.

Krok 4
Warkocz obsmaż na patelni z obu stron i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 10 minut w zależności od grubości mięsa. Po upieczeniu mięso wyjmij z brytfanki i wlej do niej pół szklanki wody, dzięki której wypłuczesz z naczynia wszelkie smaki powstałe podczas pieczenia.

Krok 5
Na patelni na której było smażone mięso podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulkę dymkę. Patelnię oprósz mąką i zalej winem. Całość gotuj, aż wino odparuje o połowę, dodaj płyn z brytfanki i gotuj ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj wtedy masło i posiekaną natkę pietruszki. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj polane sosem.


Dobra rada:
Warzywa czy boczek możesz zastąpić serem, który jest sprzedawany jako przekąska w formie długich pasków.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek
Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek
Warkocz z polędwiczek owinięty w boczek to danie, które dobrze sprawdzi się na uroczystym obiedzie lub kolacji. Nie tylko dobrze smakuje, ale również wspaniale wygląda, zwłaszcza, jeśli podasz go na stół w całości. Do jego przyrządzenia wybierz w miarę długi kawałek polędwicy, by można było zapleść go w warkocz. Przypraw mięso, dzieląc je na trzy części. Na każdej z nich ułóż inny dodatek: miękką marchewkę, boczek oraz szczypior. Jeśli chcesz, dowolnie zmieniaj dodatki. Spróbuj na przykład wersji z plastrem cukinii zamiast szczypiorku lub wędzoną szynką zamiast boczku. Mięso spleć w warkocz, zepnij wykałaczką i podsmaż delikatnie z obu stron. Dzięki temu po upieczeniu pozostanie ono soczyste. Następnie upiecz mięso tak, by gotowe było lekko różowe w środku. Na koniec przygotuj sos na bazie cebulki dymki, pietruszki i sosu pieczeniowego. Podkreślisz nim smak potrawy i dodasz jej soczystości. Warkocz z polędwiczek podawaj z podsmażonymi talarkami z ziemniaków i ulubionymi warzywami. Sprawdź przepis krok po kroku i wypróbuj go.




































