Gulasz jarski

Autor: Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

716

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 kilograma

1 kilogram

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku z grubym dnem podgrzewamy oliwę (niezbyt mocno). Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę bez obierania. Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Fasolkę myjemy, kroimy w kawałki. Wszystkie warzywa podsmażamy na oliwie przez kilka minut. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy.

Krok 2

Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka.

Krok 3

Gotujemy ok 15 min aż warzywa będą miękkie.

Krok 4

Podajemy z jajkiem na twardo i świeżym pieczywem lub grzankami.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej