Składniki
4 sztuki
3 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
750 gramów
100 gramów
0.2 litra
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte mięso pokrój w grubą kostkę.
Krok 2
Następnie kawałki obtocz w mące.
Krok 3
Rozgrzej na patelni smalec, obsmaż mięso na złoty kolor.
Krok 4
W rondelku rozgrzej masło, wrzuć pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklij. Dodaj przecier pomidorowy oraz mięso wraz ze smalcem, na którym się smażyło.
Krok 5
Kostkę rosołową Knorr rozpuść w 150 mililitrach wody, wymieszaj z piwem i zalej. Dopraw solą i pieprzem dla smaku.
Krok 6
Należy tak długo dusić mięso by stało się miękkie.
Krok 7
Dodaj śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami mąki. Zagotuj. Gotowy gulasz posyp startą skórką z cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej