
Składniki
4 sztuki
3 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
750 gramów
100 gramów
0.2 litra
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte mięso pokrój w grubą kostkę.
Krok 2
Następnie kawałki obtocz w mące.
Krok 3
Rozgrzej na patelni smalec, obsmaż mięso na złoty kolor.
Krok 4
W rondelku rozgrzej masło, wrzuć pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklij. Dodaj przecier pomidorowy oraz mięso wraz ze smalcem, na którym się smażyło.
Krok 5
Kostkę rosołową Knorr rozpuść w 150 mililitrach wody, wymieszaj z piwem i zalej. Dopraw solą i pieprzem dla smaku.
Krok 6
Należy tak długo dusić mięso by stało się miękkie.
Krok 7
Dodaj śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami mąki. Zagotuj. Gotowy gulasz posyp startą skórką z cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej