Precle bawarskie – przepis
Wśród wielu odmian precelków ogromną popularnością cieszą się precle bawarskie. Skąd się wywodzą, jak powstają i jak można je zaserwować?
Precle bawarskie – przekąska rodem z Niemiec
Bawarskie precle określane też jako laugenbrezeln to słone paluszki w wersji XXL. Precelki cechują się chrupiącą skórką i ciągnącym środkiem, a przy tym bardzo ciekawą teksturą. W przygotowanie tego przysmaku co prawda trzeba włożyć trochę pracy, ale zaangażowanie naprawdę się opłaca, bo efekt robi wrażenie.
Przepis na precle bawarskie
Podstawowy przepis na 8 sztuk precli bawarskich zakłada wykorzystanie 500 g mąki pszennej, 7 g suszonych drożdży instant, 30 g masła, łyżki brązowego cukru, 300 ml wody, 60 g sody oczyszczonej i jednego żółtka. Wszystkie składniki należy w pierwszej kolejności ogrzać do temperatury pokojowej. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać masło i zagnieść. Cukier i sól rozpuścić w ciepłej wodzie i wlać do mąki, a następnie wyrobić elastyczną masę, uformować ją w kulę, nakryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Gotowe ciasto pokroić na kilka części po ok. 100 g każda, formować w rulony i zawijać w kształt precli. Precelki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia, a następnie chłodzić w lodówce przez 50 minut i gotować w wodzie po 10 sekund z każdej strony.
Gotowe precelki można posypać cukrem pudrem lub przyprawić na ostro. Precle dobrze smakują też posmarowane masłem lub dżemem. Warto też wykorzystać je do przygotowania kanapek na śniadanie.
Komentarze (0)