Precle bawarskie – przepis

Wśród wielu odmian precelków ogromną popularnością cieszą się precle bawarskie. Skąd się wywodzą, jak powstają i jak można je zaserwować?

Precle bawarskie – przekąska rodem z Niemiec

Bawarskie precle określane też jako laugenbrezeln to słone paluszki w wersji XXL. Precelki cechują się chrupiącą skórką i ciągnącym środkiem, a przy tym bardzo ciekawą teksturą. W przygotowanie tego przysmaku co prawda trzeba włożyć trochę pracy, ale zaangażowanie naprawdę się opłaca, bo efekt robi wrażenie.

Przepis na precle bawarskie

Podstawowy przepis na 8 sztuk precli bawarskich zakłada wykorzystanie 500 g mąki pszennej, 7 g suszonych drożdży instant, 30 g masła, łyżki brązowego cukru, 300 ml wody, 60 g sody oczyszczonej i jednego żółtka. Wszystkie składniki należy w pierwszej kolejności ogrzać do temperatury pokojowej. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać masło i zagnieść. Cukier i sól rozpuścić w ciepłej wodzie i wlać do mąki, a następnie wyrobić elastyczną masę, uformować ją w kulę, nakryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Gotowe ciasto pokroić na kilka części po ok. 100 g każda, formować w rulony i zawijać w kształt precli. Precelki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia, a następnie chłodzić w lodówce przez 50 minut i gotować w wodzie po 10 sekund z każdej strony.

Gotowe precelki można posypać cukrem pudrem lub przyprawić na ostro. Precle dobrze smakują też posmarowane masłem lub dżemem. Warto też wykorzystać je do przygotowania kanapek na śniadanie.