
Składniki
350 gramów
15 gramów
200 gramów
2 sztuki
0.5 pęczka
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Steki umyj, osusz i obtocz w pieprzu cayenne i przyprawie Knorr.

Krok 2
Na rozgrzany olej wrzuć steki i usmaż je przez 5 minut z każdej strony.

Krok 3
Z brokuła wytnij różyczki. Wrzuć je do posolonego wrzątku i gotuj przez 4 minuty.

Krok 4
Wyjmij je, odsącz i usmaż na maśle razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Steki podawaj z brokułami polanymi śmietaną i posypanymi posiekanym szczypiorkiem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Czarny stek
Czarny stek to naprawdę imponująca propozycja obiadu. Co ważne, nie wymaga większej wprawy w gotowaniu, jest bowiem banalny w przygotowaniu. To świetna opcja dla wszystkich osób żyjących w biegu, które nie mają czasu na ugotowanie skomplikowanych dań. Tajemnicą sukcesu czarnego steku jest dobór przypraw. Pieprz cayenne i Naturalna Przyprawa do mięs Knorr zapewnią mięsu bogaty aromat. Długość smażenia mięsa dostosuj do tego, czy lubisz, gdy jest lekko krwiste, czy wolisz całkowicie upieczone w środku. Jeśli podajesz czarny stek na obiad, dołóż do niego brokuły (kup świeże lub mrożone). Usmażone na maśle z dodatkiem czosnku i polane gęstą śmietaną stworzą niezapomniany dodatek. Danie serować możesz również z ziemniakami gotowanymi lub opiekanymi (te jednak są bardziej czasochłonne). Stek dobrze smakował będzie również na zimno, jako dodatek do kanapek. Pokojone w poprzek steki możesz też poukładać na sałacie i chrupkich warzywach, oraz polać dressingiem, tak jak robią w modnych restauracjach.