Risotto buraczane z pestkami słonecznika przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto buraczane z pestkami słonecznika

Autor: Aleksandra

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

6 łyżek

1 sztuka

300 gramów

2 łyżeczki

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki pokrój w drobną kostkę. Posiekaj cebulę i czosnek. Cukinię pokrój na plasterki

Krok 2

Do garnka lub na dużą patelnię wlej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i czosnek, zeszklij. Wsyp ryż. Smaż razem przez 2 minuty, dodaj pestki słonecznika, po minucie – buraczki.

Krok 3

Wlej 450 ml ciepłej, przegotowanej wody. Posól. Kiedy ryż wchłonie płyn, dolewaj stopniowo wodę (jeszcze 350-400 ml). Tyle wystarczy, żeby ryż miał odpowiednią twardość.

Krok 4

Na drugiej patelni, na reszcie oleju podsmaż cukinię

Krok 5

Risotto nałóż do talerzy, dodaj cukinię. Posyp natką i świeżo mielonym pieprzem

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Ciasto z agrestem
czas przygotowania
105 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej