Risotto buraczane z pestkami słonecznika przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto buraczane z pestkami słonecznika

Autor: Aleksandra

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

6 łyżek

1 sztuka

300 gramów

2 łyżeczki

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki pokrój w drobną kostkę. Posiekaj cebulę i czosnek. Cukinię pokrój na plasterki

Krok 2

Do garnka lub na dużą patelnię wlej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i czosnek, zeszklij. Wsyp ryż. Smaż razem przez 2 minuty, dodaj pestki słonecznika, po minucie – buraczki.

Krok 3

Wlej 450 ml ciepłej, przegotowanej wody. Posól. Kiedy ryż wchłonie płyn, dolewaj stopniowo wodę (jeszcze 350-400 ml). Tyle wystarczy, żeby ryż miał odpowiednią twardość.

Krok 4

Na drugiej patelni, na reszcie oleju podsmaż cukinię

Krok 5

Risotto nałóż do talerzy, dodaj cukinię. Posyp natką i świeżo mielonym pieprzem

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej