Risotto buraczane z pestkami słonecznika przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto buraczane z pestkami słonecznika

Autor: Aleksandra

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

6 łyżek

1 sztuka

300 gramów

2 łyżeczki

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki pokrój w drobną kostkę. Posiekaj cebulę i czosnek. Cukinię pokrój na plasterki

Krok 2

Do garnka lub na dużą patelnię wlej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i czosnek, zeszklij. Wsyp ryż. Smaż razem przez 2 minuty, dodaj pestki słonecznika, po minucie – buraczki.

Krok 3

Wlej 450 ml ciepłej, przegotowanej wody. Posól. Kiedy ryż wchłonie płyn, dolewaj stopniowo wodę (jeszcze 350-400 ml). Tyle wystarczy, żeby ryż miał odpowiednią twardość.

Krok 4

Na drugiej patelni, na reszcie oleju podsmaż cukinię

Krok 5

Risotto nałóż do talerzy, dodaj cukinię. Posyp natką i świeżo mielonym pieprzem

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej