
Składniki
200 gramów
300 gramów
6 łyżek
1 sztuka
300 gramów
2 łyżeczki
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki pokrój w drobną kostkę. Posiekaj cebulę i czosnek. Cukinię pokrój na plasterki
Krok 2
Do garnka lub na dużą patelnię wlej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i czosnek, zeszklij. Wsyp ryż. Smaż razem przez 2 minuty, dodaj pestki słonecznika, po minucie – buraczki.
Krok 3
Wlej 450 ml ciepłej, przegotowanej wody. Posól. Kiedy ryż wchłonie płyn, dolewaj stopniowo wodę (jeszcze 350-400 ml). Tyle wystarczy, żeby ryż miał odpowiednią twardość.
Krok 4
Na drugiej patelni, na reszcie oleju podsmaż cukinię
Krok 5
Risotto nałóż do talerzy, dodaj cukinię. Posyp natką i świeżo mielonym pieprzem
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej