Escalivada

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 sztuki

4 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

4 sztuki

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj dokładnie, pomidory przekrój na połówki i zapiecz przez ok. 20-30 minut w temperaturze 180-200 stopni.

Krok 2

Gdy warzywa będą miękkie, bakłażany obierz ze skórek, potnij na mniejsze kawałki, wymieszaj z pokrojonymi na połówki cebulami i pomidorami.

Krok 3

Z papryk ściągnij skórki, usuń gniazda nasienne i potnij w cienkie paski, dodaj do reszty warzyw.

Krok 4

Czosnek posiekaj, wymieszaj z oliwą i anchois.

Krok 5

Połącz masę z resztą składników, w razie potrzeby dopraw do smaku.

Krok 6

Podawaj na ciepło jako samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Escalivada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Escalivada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Escalivada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Escalivada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Escalivada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Escalivada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Escalivada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej