Escalivada przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Escalivada

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 sztuki

4 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

4 sztuki

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj dokładnie, pomidory przekrój na połówki i zapiecz przez ok. 20-30 minut w temperaturze 180-200 stopni.

Krok 2

Gdy warzywa będą miękkie, bakłażany obierz ze skórek, potnij na mniejsze kawałki, wymieszaj z pokrojonymi na połówki cebulami i pomidorami.

Krok 3

Z papryk ściągnij skórki, usuń gniazda nasienne i potnij w cienkie paski, dodaj do reszty warzyw.

Krok 4

Czosnek posiekaj, wymieszaj z oliwą i anchois.

Krok 5

Połącz masę z resztą składników, w razie potrzeby dopraw do smaku.

Krok 6

Podawaj na ciepło jako samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Escalivada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Escalivada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Escalivada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Escalivada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Escalivada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Escalivada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Escalivada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Escalivada - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej