
Składniki
4 sztuki
3 sztuki
4 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
4 sztuki
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa umyj dokładnie, pomidory przekrój na połówki i zapiecz przez ok. 20-30 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Krok 2
Gdy warzywa będą miękkie, bakłażany obierz ze skórek, potnij na mniejsze kawałki, wymieszaj z pokrojonymi na połówki cebulami i pomidorami.
Krok 3
Z papryk ściągnij skórki, usuń gniazda nasienne i potnij w cienkie paski, dodaj do reszty warzyw.
Krok 4
Czosnek posiekaj, wymieszaj z oliwą i anchois.
Krok 5
Połącz masę z resztą składników, w razie potrzeby dopraw do smaku.
Krok 6
Podawaj na ciepło jako samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej