Apetyczne empanady z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Apetyczne empanady z kurczakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.3 szklanki

2 ziarna

350 gramów

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

3 szklanki

50 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

6 sztuk

50 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek obierz i posiekaj drobno. Połowę wymieszaj z przesianą przez sito mąką, pokrojonym w kostkę masłem i smalcem.

Krok 2

Osobno wymieszaj jajko, ocet i wodę, dodaj łyżeczkę soli i przelej masę do mąki. Zagnieć na jednolite ciasto.

Krok 3

Pozostały czosnek zeszklij na rozgrzanej oliwie razem z posiekaną cebulą.

Krok 4

Dodaj pokrojone w kostkę mięso i podsmaż na złoty kolor. Dopraw. Możesz chwilę poddusić. Ostudź.

Krok 5

Ciasto rozwałkuj i szklanką wycinaj krążki, na każdy nakładaj odrobinę farszu i zlep tak jak pierogi.

Krok 6

Układaj na wysmarowanej tłuszczem blaszce, ale nie płasko, tylko tak aby falbanka była na górze. Posmaruj rozbełtanym białkiem i piecz na złoty kolor przez ok. 20-25 minut.

Krok 7

Podawaj na gorąco.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Apetyczne empanady z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Apetyczne empanady z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Apetyczne empanady z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Apetyczne empanady z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Apetyczne empanady z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Apetyczne empanady z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Apetyczne empanady z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Apetyczne empanady z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej