Apetyczne empanady z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Apetyczne empanady z kurczakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.3 szklanki

2 ziarna

350 gramów

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

3 szklanki

50 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

6 sztuk

50 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek obierz i posiekaj drobno. Połowę wymieszaj z przesianą przez sito mąką, pokrojonym w kostkę masłem i smalcem.

Krok 2

Osobno wymieszaj jajko, ocet i wodę, dodaj łyżeczkę soli i przelej masę do mąki. Zagnieć na jednolite ciasto.

Krok 3

Pozostały czosnek zeszklij na rozgrzanej oliwie razem z posiekaną cebulą.

Krok 4

Dodaj pokrojone w kostkę mięso i podsmaż na złoty kolor. Dopraw. Możesz chwilę poddusić. Ostudź.

Krok 5

Ciasto rozwałkuj i szklanką wycinaj krążki, na każdy nakładaj odrobinę farszu i zlep tak jak pierogi.

Krok 6

Układaj na wysmarowanej tłuszczem blaszce, ale nie płasko, tylko tak aby falbanka była na górze. Posmaruj rozbełtanym białkiem i piecz na złoty kolor przez ok. 20-25 minut.

Krok 7

Podawaj na gorąco.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Apetyczne empanady z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Apetyczne empanady z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Apetyczne empanady z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Apetyczne empanady z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Apetyczne empanady z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Apetyczne empanady z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Apetyczne empanady z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Apetyczne empanady z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kotlety z grzybów
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej