Tołpyga zapiekana w sosie koperkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tołpyga zapiekana w sosie koperkowym

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

50 mililitrów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżeczki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z tołpygi dzielimy na 4 części i smarujemy marynatą przygotowaną poprzez wymieszanie oleju, soku z cytryny oraz 3 łyżeczek przyprawy Knorr i 1 łyżeczki mielonej kolendry. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Krok 2

Dno naczynia żaroodpornego wyściełamy pokrojonym w plastry fenkułem. Na nim układamy zamarynowane kawałki ryby.

Krok 3

Fix Ryba zapiekana w sosie koperkowym Knorr mieszamy ze śmietaną. Polewamy nim rybę.

Krok 4

Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia posypujemy rybę na wierzchu tartą bułką i pieczemy jeszcze 5 minut (najlepiej z termoobiegiem - wówczas nabierze złocistego koloru).

Krok 5

Podajemy z ziemniakami i zdecydowaną w smaku surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tołpyga zapiekana w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tołpyga zapiekana w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tołpyga zapiekana w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tołpyga zapiekana w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tołpyga zapiekana w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tołpyga zapiekana w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tołpyga zapiekana w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tołpyga zapiekana w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej