Kulebiak ze szpinakiem ricottą i fetą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kulebiak ze szpinakiem ricottą i fetą

Autor: moje pasje

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

50 gramów

500 gramów

1.5 łyżeczki

1 łyżeczka

270 gramów

1 szklanka

2 łyżki

3 sztuki

250 gramów

42 gramy

1 sztuka

8 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1 łyżeczką mąki i 1 łyżką letniego mleka. Odstawić na chwilę. Mąkę przesiać, dodać jajka, letnie mleko, sól i zaczyn drożdżowy i dokładnie wyrobić. Pod koniec dodać olej i wyrobić jeszcze raz. Odłożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.

Krok 2

Szpinak dokładnie umyć. Przelać najpierw gorąca wodą a potem zimną. Liście odciąć i pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Zdjąć z ognia. Szpinak wrzucić na rozgrzaną oliwe i chwilę podsmażać. Dodać przeciśnięty czosnek, sól oraz wcześniej podsmażoną cebulkę i smażyć całość jeszcze chwilę. Szpinaku sporo nam "ubędzie". Gdy już będzie miękki zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, ser ricotta oraz pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszać i doprawić.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozciągnąć na prostokąt o grubości ok 1 cm (najlepiej robić to już na dużej blaszce wyłożonej matą do pieczenia aby uniknąć problemów z przenoszeniem kulebiaka po nafaszerowaniu). Ciasto rozłożyć na blaszce. Farsz podzielić na dwie części. Wzdłuż dłuższego boku rozłożyć pierwszą część farszu na połowie ciasta. Ułożyć na nim jajka wzdłuż (cztery w dwóch rzędach) i przykryć je drugą częścią farszu. Zawinąć na wierzch druga połowę ciasta i skleić dokładnie dookoła. Wyrównać. Odstawić na ok 20-30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie kulebiaka posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-35 min w temp. 180 stopni. Smacznego :)

moje pasje

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulebiak ze szpinakiem ricottą i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulebiak ze szpinakiem ricottą i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulebiak ze szpinakiem ricottą i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulebiak ze szpinakiem ricottą i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulebiak ze szpinakiem ricottą i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulebiak ze szpinakiem ricottą i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulebiak ze szpinakiem ricottą i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulebiak ze szpinakiem ricottą i fetą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej