Kulebiak ze szpinakiem ricottą i fetą

Autor: moje pasje

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 sztuki

50 gramów

1 szklanka

1 łyżeczka

1.5 łyżeczki

42 gramy

3 sztuki

1 sztuka

270 gramów

250 gramów

2 łyżki

8 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1 łyżeczką mąki i 1 łyżką letniego mleka. Odstawić na chwilę. Mąkę przesiać, dodać jajka, letnie mleko, sól i zaczyn drożdżowy i dokładnie wyrobić. Pod koniec dodać olej i wyrobić jeszcze raz. Odłożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.

Krok 2

Szpinak dokładnie umyć. Przelać najpierw gorąca wodą a potem zimną. Liście odciąć i pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Zdjąć z ognia. Szpinak wrzucić na rozgrzaną oliwe i chwilę podsmażać. Dodać przeciśnięty czosnek, sól oraz wcześniej podsmażoną cebulkę i smażyć całość jeszcze chwilę. Szpinaku sporo nam "ubędzie". Gdy już będzie miękki zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, ser ricotta oraz pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszać i doprawić.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozciągnąć na prostokąt o grubości ok 1 cm (najlepiej robić to już na dużej blaszce wyłożonej matą do pieczenia aby uniknąć problemów z przenoszeniem kulebiaka po nafaszerowaniu). Ciasto rozłożyć na blaszce. Farsz podzielić na dwie części. Wzdłuż dłuższego boku rozłożyć pierwszą część farszu na połowie ciasta. Ułożyć na nim jajka wzdłuż (cztery w dwóch rzędach) i przykryć je drugą częścią farszu. Zawinąć na wierzch druga połowę ciasta i skleić dokładnie dookoła. Wyrównać. Odstawić na ok 20-30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie kulebiaka posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-35 min w temp. 180 stopni. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulebiak ze szpinakiem ricottą i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulebiak ze szpinakiem ricottą i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulebiak ze szpinakiem ricottą i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulebiak ze szpinakiem ricottą i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulebiak ze szpinakiem ricottą i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulebiak ze szpinakiem ricottą i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulebiak ze szpinakiem ricottą i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej