
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
500 gramów
500 mililitrów
1 szklanka
300 gramów
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierany i szatkujemy. Szklimy ją na oliwie z dodatkiem rozgniecionego czosnku.
Krok 2
Po kilku minutach dodajemy brokuły (mogą być mrożone) i zalewamy bulionem.
Krok 3
Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut.
Krok 4
Mleko mieszamy z mąką i dodajemy do zupy.
Krok 5
Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut regularnie mieszając.
Krok 6
Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy serek topiony pokrojony w kostkę.
Krok 7
Mieszamy zupę do rozpuszczenia sera.
Krok 8
2/3 zupy miksujemy blenderem, aż stanie się gładka. Dodajemy pozostałą 1/3 i mieszamy.
Krok 9
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej