Aksamitny krem serowo-brokułowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aksamitny krem serowo-brokułowy

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

5

136 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

146 osób wydrukowało

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

500 gramów

500 mililitrów

1 szklanka

300 gramów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierany i szatkujemy. Szklimy ją na oliwie z dodatkiem rozgniecionego czosnku.

Krok 2

Po kilku minutach dodajemy brokuły (mogą być mrożone) i zalewamy bulionem.

Krok 3

Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut.

Krok 4

Mleko mieszamy z mąką i dodajemy do zupy.

Krok 5

Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut regularnie mieszając.

Krok 6

Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy serek topiony pokrojony w kostkę.

Krok 7

Mieszamy zupę do rozpuszczenia sera.

Krok 8

2/3 zupy miksujemy blenderem, aż stanie się gładka. Dodajemy pozostałą 1/3 i mieszamy.

Krok 9

Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aksamitny krem serowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aksamitny krem serowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aksamitny krem serowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aksamitny krem serowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aksamitny krem serowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aksamitny krem serowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aksamitny krem serowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aksamitny krem serowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej