
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
500 gramów
500 mililitrów
1 szklanka
300 gramów
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierany i szatkujemy. Szklimy ją na oliwie z dodatkiem rozgniecionego czosnku.
Krok 2
Po kilku minutach dodajemy brokuły (mogą być mrożone) i zalewamy bulionem.
Krok 3
Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut.
Krok 4
Mleko mieszamy z mąką i dodajemy do zupy.
Krok 5
Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut regularnie mieszając.
Krok 6
Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy serek topiony pokrojony w kostkę.
Krok 7
Mieszamy zupę do rozpuszczenia sera.
Krok 8
2/3 zupy miksujemy blenderem, aż stanie się gładka. Dodajemy pozostałą 1/3 i mieszamy.
Krok 9
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej