Aksamitny krem serowo-brokułowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aksamitny krem serowo-brokułowy

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

5

heart
136 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

146 osób wydrukowało

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

500 gramów

500 mililitrów

1 szklanka

300 gramów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierany i szatkujemy. Szklimy ją na oliwie z dodatkiem rozgniecionego czosnku.

Krok 2

Po kilku minutach dodajemy brokuły (mogą być mrożone) i zalewamy bulionem.

Krok 3

Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut.

Krok 4

Mleko mieszamy z mąką i dodajemy do zupy.

Krok 5

Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut regularnie mieszając.

Krok 6

Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy serek topiony pokrojony w kostkę.

Krok 7

Mieszamy zupę do rozpuszczenia sera.

Krok 8

2/3 zupy miksujemy blenderem, aż stanie się gładka. Dodajemy pozostałą 1/3 i mieszamy.

Krok 9

Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aksamitny krem serowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aksamitny krem serowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aksamitny krem serowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aksamitny krem serowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aksamitny krem serowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aksamitny krem serowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aksamitny krem serowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aksamitny krem serowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Duszone warzywa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej