
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
500 gramów
500 mililitrów
1 szklanka
300 gramów
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierany i szatkujemy. Szklimy ją na oliwie z dodatkiem rozgniecionego czosnku.
Krok 2
Po kilku minutach dodajemy brokuły (mogą być mrożone) i zalewamy bulionem.
Krok 3
Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut.
Krok 4
Mleko mieszamy z mąką i dodajemy do zupy.
Krok 5
Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut regularnie mieszając.
Krok 6
Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy serek topiony pokrojony w kostkę.
Krok 7
Mieszamy zupę do rozpuszczenia sera.
Krok 8
2/3 zupy miksujemy blenderem, aż stanie się gładka. Dodajemy pozostałą 1/3 i mieszamy.
Krok 9
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej