Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

6

heart
37 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

2 sztuki

1 szczypta

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte piersi z kurczaka i obrane i umyte marchewki zalać wodą . Dodać kostkę bulionową i doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować 40 minut . Wyjąć mięso i marchew .Ostudzić wywar ( jeśli sie wygotował to uzupełnić zimną przegotowaną wodą ).

Krok 2

W garnku o grubym dnie roztopić masło .Wsypać make i zamieszać .Rozprowadzić chłodnym wywarem cały czas mieszając by nie porobiły się grudki . Żółta wymieszać z sokiem z cytryny i dodać powoli do wywaru . Doprawić do smaku . Włożyć mięso - już nie gotować ( niech się mięso ogrzeje od sosu ) .

Krok 3

W małym garnuszku podgrzać w kilku łyżkach wody groszek . Dodać pokrojoną w drobną kostkę marchewkę , koperek . Wymieszać . Doprawić do smaku sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym i cukrem .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej