Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

6

heart
37 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

2 sztuki

1 szczypta

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte piersi z kurczaka i obrane i umyte marchewki zalać wodą . Dodać kostkę bulionową i doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować 40 minut . Wyjąć mięso i marchew .Ostudzić wywar ( jeśli sie wygotował to uzupełnić zimną przegotowaną wodą ).

Krok 2

W garnku o grubym dnie roztopić masło .Wsypać make i zamieszać .Rozprowadzić chłodnym wywarem cały czas mieszając by nie porobiły się grudki . Żółta wymieszać z sokiem z cytryny i dodać powoli do wywaru . Doprawić do smaku . Włożyć mięso - już nie gotować ( niech się mięso ogrzeje od sosu ) .

Krok 3

W małym garnuszku podgrzać w kilku łyżkach wody groszek . Dodać pokrojoną w drobną kostkę marchewkę , koperek . Wymieszać . Doprawić do smaku sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym i cukrem .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej