Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

6

37 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte piersi z kurczaka i obrane i umyte marchewki zalać wodą . Dodać kostkę bulionową i doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować 40 minut . Wyjąć mięso i marchew .Ostudzić wywar ( jeśli sie wygotował to uzupełnić zimną przegotowaną wodą ).

Krok 2

W garnku o grubym dnie roztopić masło .Wsypać make i zamieszać .Rozprowadzić chłodnym wywarem cały czas mieszając by nie porobiły się grudki . Żółta wymieszać z sokiem z cytryny i dodać powoli do wywaru . Doprawić do smaku . Włożyć mięso - już nie gotować ( niech się mięso ogrzeje od sosu ) .

Krok 3

W małym garnuszku podgrzać w kilku łyżkach wody groszek . Dodać pokrojoną w drobną kostkę marchewkę , koperek . Wymieszać . Doprawić do smaku sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym i cukrem .

0

Opinie o przepisie

Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej