Kurczak po baskijsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po baskijsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

2 sztuki

300 mililitrów

1 łyżeczka

1.5 kilograma

0.25 szklanki

200 mililitrów

250 gramów

50 gramów

8 sztuk

0.5 sztuki

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka podziel na 8 części, obsmaż, a następnie zdejmij z patelni.

Krok 2

Wrzuć na nią kiełbaskę, czosnek, pomidory, paprykę oraz cebulę i podsmaż przez około 5 minut.

Krok 3

Wsyp ryż i mieszaj. Wlej bulion oraz wino, dodaj oliwki, zioła i przecier. Dopraw solą, pieprzem oraz papryką i wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Na wierzchu ułóż kawałki obsmażonego wcześniej kurczaka i plasterki pomarańczy. Naczynie przykryj.

Krok 5

Gotuj do czasu, gdy ryż stanie się miękki. Powinno to zająć około 60 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
krokiety z wafla
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej