Kurczak po baskijsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po baskijsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

2 sztuki

300 mililitrów

1 łyżeczka

1.5 kilograma

0.25 szklanki

200 mililitrów

250 gramów

50 gramów

8 sztuk

0.5 sztuki

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka podziel na 8 części, obsmaż, a następnie zdejmij z patelni.

Krok 2

Wrzuć na nią kiełbaskę, czosnek, pomidory, paprykę oraz cebulę i podsmaż przez około 5 minut.

Krok 3

Wsyp ryż i mieszaj. Wlej bulion oraz wino, dodaj oliwki, zioła i przecier. Dopraw solą, pieprzem oraz papryką i wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Na wierzchu ułóż kawałki obsmażonego wcześniej kurczaka i plasterki pomarańczy. Naczynie przykryj.

Krok 5

Gotuj do czasu, gdy ryż stanie się miękki. Powinno to zająć około 60 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej