
Składniki
1 łyżka
2 sztuki
300 mililitrów
1 łyżeczka
1.5 kilograma
0.25 szklanki
200 mililitrów
250 gramów
50 gramów
8 sztuk
0.5 sztuki
150 gramów
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka podziel na 8 części, obsmaż, a następnie zdejmij z patelni.
Krok 2
Wrzuć na nią kiełbaskę, czosnek, pomidory, paprykę oraz cebulę i podsmaż przez około 5 minut.
Krok 3
Wsyp ryż i mieszaj. Wlej bulion oraz wino, dodaj oliwki, zioła i przecier. Dopraw solą, pieprzem oraz papryką i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Na wierzchu ułóż kawałki obsmażonego wcześniej kurczaka i plasterki pomarańczy. Naczynie przykryj.
Krok 5
Gotuj do czasu, gdy ryż stanie się miękki. Powinno to zająć około 60 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej