Kurczak po baskijsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po baskijsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

2 sztuki

300 mililitrów

1 łyżeczka

1.5 kilograma

0.25 szklanki

200 mililitrów

250 gramów

50 gramów

8 sztuk

0.5 sztuki

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka podziel na 8 części, obsmaż, a następnie zdejmij z patelni.

Krok 2

Wrzuć na nią kiełbaskę, czosnek, pomidory, paprykę oraz cebulę i podsmaż przez około 5 minut.

Krok 3

Wsyp ryż i mieszaj. Wlej bulion oraz wino, dodaj oliwki, zioła i przecier. Dopraw solą, pieprzem oraz papryką i wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Na wierzchu ułóż kawałki obsmażonego wcześniej kurczaka i plasterki pomarańczy. Naczynie przykryj.

Krok 5

Gotuj do czasu, gdy ryż stanie się miękki. Powinno to zająć około 60 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej