Wołowina po chińsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina po chińsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

518 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

185 osób wydrukowało

Pobierz pdf

296 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

400 gramów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso w dwucentymetrowe paski i podsmaż na gorącym tłuszczu.

Krok 2

Oczyść imbir ze skóry i pokrój w cienkie plastry, a następnie w paski. Dodaj do mięsa, po czym duś przez 5 minut.

Krok 3

Dolej 300 mililitrów wody i wsyp Fix Do potraw chińskich Knorr, a następnie wymieszaj i zagotuj. Duś całość pod przykryciem jeszcze przez około 15 minut.

Krok 4

Dopraw sosem sojowym. Podawaj danie z makaronem, udekorowane listkami kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wołowina po chińskuWołowina po chińsku

Zainspiruj się i przyrządź danie obiadowe z wyraźnie wyczuwalną nutą korzennych przypraw –wołowinę po chińsku z dodatkiem imbiru. Sięgnij po dobrej jakości mięso, które należy podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Ewentualnie możesz je poddusić lub zamarynować w ziołach i wstawić do piekarnika. Jego zapach doskonale podkreśli korzeń imbiru. Pokrój go w paski lub zetrzyj na tarce i duś z mięsem przez krótką chwilę. Niezbędny do doprawienia okaże się także wyrazisty sos sojowy oraz słodko-kwaśny sos do potraw chińskich. Danie to apetycznie będzie się prezentować zaserwowane na makaronie. Wykorzystaj np. tagliatelle lub fettuccine, gotując je zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu. Całość podawaj na ciepło, dekorując świeżymi liśćmi ziół, na przykład świeżą kolendrą oraz – w sezonie letnim – także pomidorkami koktajlowymi. Sprawdzą się również pokruszone w moździerzu orzechy. Podstawowy przepis urozmaicaj, sięgając po suszone grzyby chińskie i mieszankę przypraw curry. Sprawdź, jak smakuje wołowina po chińsku.