
Składniki
200 gramów
400 gramów
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój mięso w dwucentymetrowe paski i podsmaż na gorącym tłuszczu.
Krok 2
Oczyść imbir ze skóry i pokrój w cienkie plastry, a następnie w paski. Dodaj do mięsa, po czym duś przez 5 minut.
Krok 3
Dolej 300 mililitrów wody i wsyp Fix Do potraw chińskich Knorr, a następnie wymieszaj i zagotuj. Duś całość pod przykryciem jeszcze przez około 15 minut.
Krok 4
Dopraw sosem sojowym. Podawaj danie z makaronem, udekorowane listkami kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Do potraw chińskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Wołowina po chińsku
Zainspiruj się i przyrządź danie obiadowe z wyraźnie wyczuwalną nutą korzennych przypraw –wołowinę po chińsku z dodatkiem imbiru. Sięgnij po dobrej jakości mięso, które należy podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Ewentualnie możesz je poddusić lub zamarynować w ziołach i wstawić do piekarnika. Jego zapach doskonale podkreśli korzeń imbiru. Pokrój go w paski lub zetrzyj na tarce i duś z mięsem przez krótką chwilę. Niezbędny do doprawienia okaże się także wyrazisty sos sojowy oraz słodko-kwaśny sos do potraw chińskich. Danie to apetycznie będzie się prezentować zaserwowane na makaronie. Wykorzystaj np. tagliatelle lub fettuccine, gotując je zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu. Całość podawaj na ciepło, dekorując świeżymi liśćmi ziół, na przykład świeżą kolendrą oraz – w sezonie letnim – także pomidorkami koktajlowymi. Sprawdzą się również pokruszone w moździerzu orzechy. Podstawowy przepis urozmaicaj, sięgając po suszone grzyby chińskie i mieszankę przypraw curry. Sprawdź, jak smakuje wołowina po chińsku.