Befsztyk tatarski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Befsztyk tatarski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

26 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę zmielić w maszynce.

Befsztyk tatarski - Krok 1

Krok 2

Dodać żółtko i doprawić pieprzem i łyżeczką Delikatu w płynie.

Befsztyk tatarski - Krok 2

Krok 3

Formować okrągłe befsztyki i nakładać na wierzchu drobno posiekaną cebulkę, potem ułożyć na półmisku, dekorując sardelami i kaparami.

Befsztyk tatarski - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 30.05.2018

    Halo,zapomnieliscie o ogórkach kiszonych :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Befsztyk tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Befsztyk tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Befsztyk tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Befsztyk tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Befsztyk tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Befsztyk tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Befsztyk tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Befsztyk tatarski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Befsztyk tatarskiBefsztyk tatarski

Popularny tatar to potrawa, którą szczególnie cenią sobie miłośnicy wołowiny. Podawane na surowo mięso serwuje się z żółtkiem, cebulą, sardelami i kaparami. Często dołącza się do niego również pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe lub kiszone oraz marynowane pieczarki. Befsztyk tatarski powinien być przyrządzany z chudej, miękkiej polędwicy. Warto podać do niego także pieczywo, np. bagietkę lub chleb razowy. To danie sprawdzi się zwłaszcza jako przystawka podczas przyjęcia. Podawaj wówczas uformowane befsztyki z żółtkiem na wierzchu, z dodatkami ułożonymi z boku, i ozdób całość świeżymi ziołami (natką pietruszki lub bazylią). Mięso możesz też wymieszać z warzywami i nałożyć do wąskich, małych literatek lub kieliszków albo serwować na grzankach. Ozdób je wtedy szczypiorkiem lub świeżym koperkiem. Podawany na przyrumienionym w piekarniku chlebie befsztyk wołowy będzie stanowił też smaczną kolację w wersji pikantnej. Jeśli jesteś fanem mięsnych przekąsek o wyrazistym smaku, wypróbuj ten przepis.