Sznycelki drobiowe duszone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sznycelki drobiowe duszone

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

12

heart
19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 szklanki

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

0.3 szklanki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka podzielić na małe kawałki (ja odejmuję tzw. "polędwiczkę" a resztę dzielę na 3 części - tym sposobem z podwójnej piersi mam 8 małych kawałków ). Sznycelki rozklepać delikatnie tłuczkiem do mięsa przez folię. Posypać solą i pieprzem.

Krok 2

Jajka roztrzepać z 3 łyżkami wody. Bułkę tartą zmieszać z mąką (w proporcji 2:1 na korzyść bułki).

Krok 3

Panierować sznycelki w bułce z mąką - jajku- bułce z mąką. Smażyć na rozgrzanym oleju. W garnuszku rozgrzać masło. Ułożyć sznycle. Zagotować wodę i rozpuścić pół Bulionetki. Zalać sznycle i dusić na małym gazie 15 minut. Doprawić sos Delikatem.

Krok 4

Sznycelki tak zrobione smakują zupełnie inaczej. Podpowiadam, że w ten sposób można robić sznycelki, które mamy przygotowane na zapas - po prostu włożyć je w sos i chwilę dusić . Podaję z ryżem i surówką .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sznycelki drobiowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sznycelki drobiowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sznycelki drobiowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sznycelki drobiowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sznycelki drobiowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sznycelki drobiowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sznycelki drobiowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sznycelki drobiowe duszone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej