Sznycelki drobiowe duszone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sznycelki drobiowe duszone

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

12

heart
19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 szklanki

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

0.3 szklanki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka podzielić na małe kawałki (ja odejmuję tzw. "polędwiczkę" a resztę dzielę na 3 części - tym sposobem z podwójnej piersi mam 8 małych kawałków ). Sznycelki rozklepać delikatnie tłuczkiem do mięsa przez folię. Posypać solą i pieprzem.

Krok 2

Jajka roztrzepać z 3 łyżkami wody. Bułkę tartą zmieszać z mąką (w proporcji 2:1 na korzyść bułki).

Krok 3

Panierować sznycelki w bułce z mąką - jajku- bułce z mąką. Smażyć na rozgrzanym oleju. W garnuszku rozgrzać masło. Ułożyć sznycle. Zagotować wodę i rozpuścić pół Bulionetki. Zalać sznycle i dusić na małym gazie 15 minut. Doprawić sos Delikatem.

Krok 4

Sznycelki tak zrobione smakują zupełnie inaczej. Podpowiadam, że w ten sposób można robić sznycelki, które mamy przygotowane na zapas - po prostu włożyć je w sos i chwilę dusić . Podaję z ryżem i surówką .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sznycelki drobiowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sznycelki drobiowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sznycelki drobiowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sznycelki drobiowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sznycelki drobiowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sznycelki drobiowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sznycelki drobiowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sznycelki drobiowe duszone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej