
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
0.5 szklanki
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
0.3 szklanki
2 łyżki
0.5 łyżeczki
1.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka podzielić na małe kawałki (ja odejmuję tzw. "polędwiczkę" a resztę dzielę na 3 części - tym sposobem z podwójnej piersi mam 8 małych kawałków ). Sznycelki rozklepać delikatnie tłuczkiem do mięsa przez folię. Posypać solą i pieprzem.
Krok 2
Jajka roztrzepać z 3 łyżkami wody. Bułkę tartą zmieszać z mąką (w proporcji 2:1 na korzyść bułki).
Krok 3
Panierować sznycelki w bułce z mąką - jajku- bułce z mąką. Smażyć na rozgrzanym oleju. W garnuszku rozgrzać masło. Ułożyć sznycle. Zagotować wodę i rozpuścić pół Bulionetki. Zalać sznycle i dusić na małym gazie 15 minut. Doprawić sos Delikatem.
Krok 4
Sznycelki tak zrobione smakują zupełnie inaczej. Podpowiadam, że w ten sposób można robić sznycelki, które mamy przygotowane na zapas - po prostu włożyć je w sos i chwilę dusić . Podaję z ryżem i surówką .
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej