
Składniki
1 szczypta
2 sztuki
8 łyżek
4 sztuki
8 sztuk
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki przekrój na połowy, ogonek zostaw. Usuń gniazda nasienne. Papryki ułóż na blasze.
Krok 2
Pomidory pokrój w ćwiartki i włóż po dwie do każdej połówki papryki.
Krok 3
Ząbki czosnku pokrój na plasterki, które ułóż na pomidorach i papryce.
Krok 4
Filety z sardeli potnij na kawałki i ułóż na wierzchu.
Krok 5
Każdą połówkę papryki polej łyżką oliwy z oliwek i dopraw pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 60 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej



























