Jedzenie na świeżym powietrzu to dla wielu osób nie lada atrakcja. Przygotowanie grillowanego posiłku potrafi zamienić się w misterny rytuał, bazujący na ulubionych składnikach. Nadchodzi jednak taki moment, że na nieśmiertelne kiełbaski i karkówkę nie możemy już patrzeć. Tak, jak nie ma dymu bez ognia, tak nie ma grilla bez aromatycznych przypraw. Czasem jedna szczypta potrafi odmienić potrawę. Grillowanie to idealna okazja, by poszerzyć swoje kulinarne horyzonty. Co powiecie na odrobinę orientu zamiast musztardy i ketchupu?
W ogrodzie i w domu
Letnie miesiące sprzyjają ogrodowym przyjęciom w luźnej atmosferze. To doskonała okazja, by spędzić trochę czasu z bliskimi i napełnić brzuchy przysmakami z rożna. Świeże powietrze zaostrza apetyt! Pewnie dlatego grillowanie bywa nazywane narodowym sportem Polaków. Żeberka, karkówka i szaszłyki z pewnością nieraz zasłużyły na złoty medal. Każdy sportowiec wie, że utrzymanie mistrzowskiego tytułu wymaga treningów przez cały rok. Deszcz, śnieg i zawierucha przestały być dostatecznymi powodami, by zrezygnować z uwielbianego smaku grillowanych specjałów. Rożen w domowym zaciszu – to nie do pomyślenia? Wystarczy wyposażyć kuchnię w najprostszą patelnię grillową. Nie zajmuje wiele miejsca, nie kosztuje majątku, a pozwoli przypomnieć sobie wakacyjny jadłospis. Rozwiązaniem dla bardziej wymagających są nowoczesne grille elektryczne. Sąsiedzi nie będą narzekać na zapachy roznoszące się po całej okolicy, a ich budowa sprawia, że są łatwe w czyszczeniu. Mimo wszystko brak w tym wszystkim letniego słońca? Orientalne menu rozgrzewa z podobną skutecznością!
Sekret tkwi w przyprawach
Kuchnia orientalna zachwyca swoim bogactwem. O jej popularności świadczy ogromna ilość azjatyckich restauracji, wyrastających niemal na każdym rogu. W sklepach także widać coraz więcej produktów, które każdego wprowadzą w egzotyczny klimat. Oryginalne kombinacje i wyraziste smaki w połączeniu z przyjemnością grillowania to najlepszy sposób na zimową chandrę. Zamiast rozpamiętywać smak kiełbaski z rożna, lepiej przygotować tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami albo żeberka z grilla po koreańsku w sosie sojowym z sezamem. Warto pamiętać, że w Korei i Japonii grillowanie w pomieszczeniach jest na porządku dziennym. Hojne obsypywanie potraw wszelkimi ziołami i przyprawami również. Sól i pieprz to zdecydowanie za mało. Intensywna papryka, ostry pieprz cayenne i cukier trzcinowy o karmelowym posmaku w daniach takich, jak pieczona łopatka wieprzowa Gochujang potrafią dać czadu. W przeszłości przyprawy doceniano ze względu na właściwości konserwujące, potem odkryto ich kulinarne przeznaczenie. Zwyczajowo stosowane są, aby wspomóc procesy trawienne. Orientalna kuchnia korzystająca z ich potencjału pełnymi garściami to najlepsze źródło inspiracji dla swojskiego grilla!
Sprzymierzeńcy smukłej sylwetki
Przygotowując albo wybierając się na przyjęcie barbecue, zwykle towarzyszy nam perspektywa beztroskiego obżarstwa. Dziwnym trafem na grillowane pyszności miejsca w brzuchu mamy jakby więcej… Niezależnie od pory roku jedno jest pewne – ten rodzaj obróbki, umiejętnie stosowany, jest jednym z najkorzystniejszych w naszej diecie! Problem z dopięciem spodni zaczyna się wtedy, gdy na grillu zachwycają nas głównie tłuściutkie kawałki mięsa. Gdyby zamienić je na grillowane kalmary w stylu korean BBQ bądź rybę z grilla w liściach bananowca z pewnością byłoby lżej. Niech jedzenie będzie przyjemnością, a nie powodem do wyrzutów sumienia! Orientalna kuchnia stawia przede wszystkim na świeże warzywa, owoce, ryby i owoce morza, więc wie, jak komponować wartościowe posiłki. Azjatyccy kucharze chętnie sięgają po chili, curry, imbir i cynamon - warto wziąć z nich przykład. Te przyprawy i ich mieszanki mają moc wspomagania metabolizmu. W połączeniu z udkami z kurczaka z grilla, które warto podać z ulubionymi warzywami, tworzą hit wszystkich wieczorów przy grillu.
Orientalny bal
Czy można sobie wyobrazić udane grillowanie bez towarzystwa? Nieważne, czy spotykamy się wśród zieleni ogrodu, czy przy elektrycznym cudzie techniki. W grupie zawsze raźniej! Może tym razem motywem przewodnim będzie intrygujący orient? Kolorowe poduszki, klimatyczne świecie i nastrojowa muzyka w kilka chwil przeniosą nas w odległe rejony świata. Niech każdy gość przygotuje swoją własną przekąskę w azjatyckim stylu. Na grilla przydadzą się nie tylko mięsa, ale też warzywne przekąski i desery. Sałatki, zwłaszcza ta z tofu, ucieszą fanów wegetariańskich potraw. To idealna okazja, by sprawdzić co komu w kulinarnej duszy gra. Orzeźwiające smaki podkreślone przez limonkę i rozmaryn, czy może korzenne klasyki spod znaku gałki muszkatołowej i kurkumy? Świat orientu jest na wyciągnięcie ręki i… grilla!