Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

23

heart
150 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

319 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

120 gramów

400 gramów

4 sztuki

3 cm

3 sztuki

1 sztuka

50 mililitrów

50 mililitrów

50 mililitrów

120 mililitrów

120 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dymkę pokrój na kawałki grubości 1 cm i odstaw na bok.

Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang - Krok 1

Krok 2

Łopatkę pokrój w płaty grubości 1 cm i oprósz solą oraz przyprawą Koreański Grill Knorr. Odstaw mięso pod przykryciem do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang - Krok 2

Krok 3

W kielichu miksera umieść sos sojowy, olej sezamowy, imbir, sake, wino ryżowe, pastę z chili, śliwki bez pestek oraz czosnek. Całość dokładnie zmiksuj, a następnie przelej do garnka i dodaj cynamon. Sos gotuj na wolnym ogniu przez ok. 5–10 minut, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Gotowy sos przecedź oraz podziel na dwie części.

Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang - Krok 3

Krok 4

Mięso smaż na dobrze rozgrzanym grillu. W połowie grillowania zanurz je w słodko-kwaśnym sosie i grilluj dalej, uważając, żeby sos się nie przypalił. Czynność powtórz kilkakrotnie, tak aby na powierzchni mięsa została delikatnie skarmelizowana glazura. Kawałki mięsa ułóż na półmisku i posyp z wierzchu posiekaną dymką.

Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Grillowana wieprzowina doskonale smakuje z ryżem jaśminowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona łopatka wieprzowa GochujangPieczona łopatka wieprzowa Gochujang

Łopatka wieprzowa to jedna z najpopularniejszych potraw w kuchni polskiej. Tylko czy zawsze musimy przygotowywać ją w tradycyjny sposób? Oczywiście, że nie! Koreański pomysł na łopatkę sprawi, że spojrzysz na to danie całkiem inaczej.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy szukają ciekawych pomysłów na tradycyjne przepisy. Łopatka z pastą Gochujang to ostra zawodniczka!

Na jaką okazję?

Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang pozwoli Ci odmienić tradycyjny obiad. Jedno jest pewne – będzie smacznie!

Czy wiesz, że?

Gochujang to ostra koreańska pasta z papryczki chili, ryżu, soi i soli. Stosuje się ją często do potraw jednogarnkowych, sosów oraz marynowania mięsa.

Dla urozmaicenia:

Potrawę najlepiej podać z ryżem jaśminowym. Duet idealny!