
Składniki
800 gramów
1 opakowanie
120 gramów
400 gramów
4 sztuki
3 cm
3 sztuki
1 sztuka
50 mililitrów
50 mililitrów
50 mililitrów
120 mililitrów
120 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dymkę pokrój na kawałki grubości 1 cm i odstaw na bok.

Krok 2
Łopatkę pokrój w płaty grubości 1 cm i oprósz solą oraz przyprawą Koreański Grill Knorr. Odstaw mięso pod przykryciem do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Krok 3
W kielichu miksera umieść sos sojowy, olej sezamowy, imbir, sake, wino ryżowe, pastę z chili, śliwki bez pestek oraz czosnek. Całość dokładnie zmiksuj, a następnie przelej do garnka i dodaj cynamon. Sos gotuj na wolnym ogniu przez ok. 5–10 minut, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Gotowy sos przecedź oraz podziel na dwie części.

Krok 4
Mięso smaż na dobrze rozgrzanym grillu. W połowie grillowania zanurz je w słodko-kwaśnym sosie i grilluj dalej, uważając, żeby sos się nie przypalił. Czynność powtórz kilkakrotnie, tak aby na powierzchni mięsa została delikatnie skarmelizowana glazura. Kawałki mięsa ułóż na półmisku i posyp z wierzchu posiekaną dymką.


Dobra rada:
Grillowana wieprzowina doskonale smakuje z ryżem jaśminowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang
Łopatka wieprzowa to jedna z najpopularniejszych potraw w kuchni polskiej. Tylko czy zawsze musimy przygotowywać ją w tradycyjny sposób? Oczywiście, że nie! Koreański pomysł na łopatkę sprawi, że spojrzysz na to danie całkiem inaczej.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy szukają ciekawych pomysłów na tradycyjne przepisy. Łopatka z pastą Gochujang to ostra zawodniczka!
Na jaką okazję?
Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang pozwoli Ci odmienić tradycyjny obiad. Jedno jest pewne – będzie smacznie!
Czy wiesz, że?
Gochujang to ostra koreańska pasta z papryczki chili, ryżu, soi i soli. Stosuje się ją często do potraw jednogarnkowych, sosów oraz marynowania mięsa.
Dla urozmaicenia:
Potrawę najlepiej podać z ryżem jaśminowym. Duet idealny!