Składniki
800 gramów
1 opakowanie
120 gramów
400 gramów
4 sztuki
3 cm
3 sztuki
1 sztuka
50 mililitrów
50 mililitrów
50 mililitrów
120 mililitrów
120 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dymkę pokrój na kawałki grubości 1 cm i odstaw na bok.
Krok 2
Łopatkę pokrój w płaty grubości 1 cm i oprósz solą oraz przyprawą Koreański Grill Knorr. Odstaw mięso pod przykryciem do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Krok 3
W kielichu miksera umieść sos sojowy, olej sezamowy, imbir, sake, wino ryżowe, pastę z chili, śliwki bez pestek oraz czosnek. Całość dokładnie zmiksuj, a następnie przelej do garnka i dodaj cynamon. Sos gotuj na wolnym ogniu przez ok. 5–10 minut, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Gotowy sos przecedź oraz podziel na dwie części.
Krok 4
Mięso smaż na dobrze rozgrzanym grillu. W połowie grillowania zanurz je w słodko-kwaśnym sosie i grilluj dalej, uważając, żeby sos się nie przypalił. Czynność powtórz kilkakrotnie, tak aby na powierzchni mięsa została delikatnie skarmelizowana glazura. Kawałki mięsa ułóż na półmisku i posyp z wierzchu posiekaną dymką.
Dobra rada:
Grillowana wieprzowina doskonale smakuje z ryżem jaśminowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang
Łopatka wieprzowa to jedna z najpopularniejszych potraw w kuchni polskiej. Tylko czy zawsze musimy przygotowywać ją w tradycyjny sposób? Oczywiście, że nie! Koreański pomysł na łopatkę sprawi, że spojrzysz na to danie całkiem inaczej.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy szukają ciekawych pomysłów na tradycyjne przepisy. Łopatka z pastą Gochujang to ostra zawodniczka!
Na jaką okazję?
Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang pozwoli Ci odmienić tradycyjny obiad. Jedno jest pewne – będzie smacznie!
Czy wiesz, że?
Gochujang to ostra koreańska pasta z papryczki chili, ryżu, soi i soli. Stosuje się ją często do potraw jednogarnkowych, sosów oraz marynowania mięsa.
Dla urozmaicenia:
Potrawę najlepiej podać z ryżem jaśminowym. Duet idealny!