Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

207 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

120 gramów

400 gramów

4 sztuki

3 cm

3 sztuki

1 sztuka

50 mililitrów

50 mililitrów

50 mililitrów

120 mililitrów

120 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dymkę pokrój na kawałki grubości 1 cm i odstaw na bok.

Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang - Krok 1

Krok 2

Łopatkę pokrój w płaty grubości 1 cm i oprósz solą oraz przyprawą Koreański Grill Knorr. Odstaw mięso pod przykryciem do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang - Krok 2

Krok 3

W kielichu miksera umieść sos sojowy, olej sezamowy, imbir, sake, wino ryżowe, pastę z chili, śliwki bez pestek oraz czosnek. Całość dokładnie zmiksuj, a następnie przelej do garnka i dodaj cynamon. Sos gotuj na wolnym ogniu przez ok. 5–10 minut, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Gotowy sos przecedź oraz podziel na dwie części.

Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang - Krok 3

Krok 4

Mięso smaż na dobrze rozgrzanym grillu. W połowie grillowania zanurz je w słodko-kwaśnym sosie i grilluj dalej, uważając, żeby sos się nie przypalił. Czynność powtórz kilkakrotnie, tak aby na powierzchni mięsa została delikatnie skarmelizowana glazura. Kawałki mięsa ułóż na półmisku i posyp z wierzchu posiekaną dymką.

Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Grillowana wieprzowina doskonale smakuje z ryżem jaśminowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona łopatka wieprzowa GochujangPieczona łopatka wieprzowa Gochujang

Łopatka wieprzowa to jedna z najpopularniejszych potraw w kuchni polskiej. Tylko czy zawsze musimy przygotowywać ją w tradycyjny sposób? Oczywiście, że nie! Koreański pomysł na łopatkę sprawi, że spojrzysz na to danie całkiem inaczej.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy szukają ciekawych pomysłów na tradycyjne przepisy. Łopatka z pastą Gochujang to ostra zawodniczka!

Na jaką okazję?

Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang pozwoli Ci odmienić tradycyjny obiad. Jedno jest pewne – będzie smacznie!

Czy wiesz, że?

Gochujang to ostra koreańska pasta z papryczki chili, ryżu, soi i soli. Stosuje się ją często do potraw jednogarnkowych, sosów oraz marynowania mięsa.

Dla urozmaicenia:

Potrawę najlepiej podać z ryżem jaśminowym. Duet idealny!