Burgery wołowe

- Krok 1Fasolę namocz dzień wcześniej, następnie ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
- Krok 2Mięso podsmaż na oleju, aż zrobi się rumiane.
- Krok 3Fix Knorr wymieszaj z wodą, sosem worcester, przecierem pomidorowym i wlej na patelnię z mięsem.
- Krok 4Dodaj fasolę i całość duś, aż sos zrobi się gęsty.
- Krok 5Gotowe mięso nakładaj do bułek do burgerów. Na wierzchu połóż plastry cebuli i sera żółtego.

Burgery domowe stają się coraz popularniejsze. Ich zaletą jest soczystość serwowanego mięsa, bogactwo warzywnych dodatków oraz różnorodność przypraw. Proponowane w przepisie burgery przygotowuje się z mięsa mielonego, duszonego z fasolą, sosem Worcester, przecierem pomidorowym i przyprawami. Danie jest wyraziste i dobrze komponuje się z dużymi, posypanymi sezamem bułkami do burgerów oraz czerwoną cebulą i serem żółtym. Tak przyrządzone burgery nie potrzebują już żadnego sosu, jeśli jednak nie wyobrażasz sobie tego rodzaju dań bez niego, dodaj do całości sos czosnkowy albo ketchup. Takie mięso z dodatkami sprawdzi się jako kolacja lub ciepła przekąska w pracy. Dobrze spakować wtedy mięsny farsz osobno i nałożyć go na bułkę dopiero tuż przed podgrzaniem w mikrofalówce. Do burgerów możesz też dołączyć inne warzywa, np. sałatę, pomidory, ogórki lub paprykę. Danie będzie bardzo smaczne, jeśli podasz je z domowymi frytkami i sałatką colesław. Przygotuj w domu ten amerykański przysmak z mięsem mielonym, wykorzystaj podany przepis.