Makaron z szynką i zieloną cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z szynką i zieloną cebulką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
183 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

500 gramów

1 opakowanie

400 mililitrów

200 mililitrów

2 sztuki

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Powinien być al dente.

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj z wodą i śmietanką.

Krok 3

Dodaj do sosu pokrojoną w paski szynkę i całość zagotuj.

Krok 4

Teraz wrzuć do sosu ugotowany makaron, margarynę i pokrojoną w paseczki cebulkę dymkę. Wszystko gotuj chwilę i natychmiast podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z szynką i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z szynką i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z szynką i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z szynką i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z szynką i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z szynką i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z szynką i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z szynką i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z szynką i zieloną cebulkąMakaron z szynką i zieloną cebulką

Makaron z szynką to jedno z prostych i niezwykle szybkich w przygotowaniu dań, po które sięga się, kiedy brakuje czasu na przyrządzanie bardziej pracochłonnych posiłków. To idealna potrawa na wiele okazji, np. podczas wyjazdu wakacyjnego czy campingu. Makaron (świderki, kokardki lub rurki) ugotuj na półtwardo wedle wskazówek na opakowaniu – zmięknie jeszcze podczas gotowania w sosie. Jeśli chcesz, wybierz makaron orkiszowy, kukurydziany albo razowy – sprawdzą się niemal wszystkie rodzaje. Przygotuj sos carbonara i dodaj do niego pokrojoną w paski lub kostkę szynkę. Dobrze będzie pasować wędlina z kurczaka albo indyka. Kiedy sos z szynką zacznie się gotować, dodaj do niego makaron, margarynę oraz pokrojoną w niewielkie paski cebulę dymkę. Do dania możesz dodać także zielony groszek albo kukurydzę konserwową, który urozmaicą smak całości, a także dodadzą koloru. Zapisz ten przepis i wykorzystaj go przy najbliższej okazji. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.