Makaron z szynką i zieloną cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z szynką i zieloną cebulką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
183 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

500 gramów

1 opakowanie

400 mililitrów

200 mililitrów

2 sztuki

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Powinien być al dente.

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj z wodą i śmietanką.

Krok 3

Dodaj do sosu pokrojoną w paski szynkę i całość zagotuj.

Krok 4

Teraz wrzuć do sosu ugotowany makaron, margarynę i pokrojoną w paseczki cebulkę dymkę. Wszystko gotuj chwilę i natychmiast podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z szynką i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z szynką i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z szynką i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z szynką i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z szynką i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z szynką i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z szynką i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z szynką i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z szynką i zieloną cebulkąMakaron z szynką i zieloną cebulką

Makaron z szynką to jedno z prostych i niezwykle szybkich w przygotowaniu dań, po które sięga się, kiedy brakuje czasu na przyrządzanie bardziej pracochłonnych posiłków. To idealna potrawa na wiele okazji, np. podczas wyjazdu wakacyjnego czy campingu. Makaron (świderki, kokardki lub rurki) ugotuj na półtwardo wedle wskazówek na opakowaniu – zmięknie jeszcze podczas gotowania w sosie. Jeśli chcesz, wybierz makaron orkiszowy, kukurydziany albo razowy – sprawdzą się niemal wszystkie rodzaje. Przygotuj sos carbonara i dodaj do niego pokrojoną w paski lub kostkę szynkę. Dobrze będzie pasować wędlina z kurczaka albo indyka. Kiedy sos z szynką zacznie się gotować, dodaj do niego makaron, margarynę oraz pokrojoną w niewielkie paski cebulę dymkę. Do dania możesz dodać także zielony groszek albo kukurydzę konserwową, który urozmaicą smak całości, a także dodadzą koloru. Zapisz ten przepis i wykorzystaj go przy najbliższej okazji. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.