
Składniki
2 łyżki
1 szczypta
1 kilogram
1 łyżeczka
2 sztuki
1 sztuka
0.3 szklanki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę przepłukać by nie była za kwaśna (jeśli mamy domową- sprawdzoną to nie trzeba). Zalać wodą i gotować 30 minut. Odlać wodę tak by zostało jej ok. 1/2 szklanki.
Krok 2
Włożyć do kapusty Bulionetkę, masło, kminek, koper. Wlać olej. Wymieszać. Dusić kapustę pod przykryciem jeszcze 15 minut. Doprawić do smaku Delikatem w płynie i szczyptą cukru.
Krok 3
Najprostsza wersja duszonej kapusty. Można dodatkowo po uduszeniu oprószyć 3 łyżkami mąki, wymieszać i zagotować kapustę.
Krok 4
Taka kapustka stanowi doskonały dodatek do golonki, żeberek, pieczonej wieprzowiny lub po prostu kopytek, szarych klusek czy innych kluch.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa w płynie Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej