Kapusta kiszona duszona z bulionem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta kiszona duszona z bulionem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

0.3 szklanki

2 sztuki

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę przepłukać by nie była za kwaśna (jeśli mamy domową- sprawdzoną to nie trzeba). Zalać wodą i gotować 30 minut. Odlać wodę tak by zostało jej ok. 1/2 szklanki.

Krok 2

Włożyć do kapusty Bulionetkę, masło, kminek, koper. Wlać olej. Wymieszać. Dusić kapustę pod przykryciem jeszcze 15 minut. Doprawić do smaku Delikatem w płynie i szczyptą cukru.

Krok 3

Najprostsza wersja duszonej kapusty. Można dodatkowo po uduszeniu oprószyć 3 łyżkami mąki, wymieszać i zagotować kapustę.

Krok 4

Taka kapustka stanowi doskonały dodatek do golonki, żeberek, pieczonej wieprzowiny lub po prostu kopytek, szarych klusek czy innych kluch.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta kiszona duszona z bulionem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta kiszona duszona z bulionem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta kiszona duszona z bulionem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta kiszona duszona z bulionem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta kiszona duszona z bulionem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta kiszona duszona z bulionem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta kiszona duszona z bulionem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta kiszona duszona z bulionem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej