Kapusta faszerowana - w całości, z mięsem: przepis | Przepisy.pl pixel

Kapusta faszerowana mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

206 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

107 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

125 mililitrów

farsz:

400 gramów

200 gramów

5 ziaren

3 ziarna

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Farsz: posiekaj wołowinę i słoninę. Dodaj przyprawę Knorr, pieprz, ziele angielskie. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż, następnie dodaj do farszu.

Kapusta faszerowana mięsem - Krok 1

Krok 2

Całość zalej niepełną szklanką wody i wymieszaj.

Kapusta faszerowana mięsem - Krok 2

Krok 3

Kostkę Knorr rozprowadź w 250 mililitrach gorącej wody, tak aby powstał esencjonalny bulion.

Kapusta faszerowana mięsem - Krok 3

Krok 4

Obierz kapustę z wierzchnich liści, w całości ugotuj w osolonym wrzątku. Po wyjęciu rozchyl liście tak, by się nie wyłamały i włóż pomiędzy nie farsz mięsny.

Kapusta faszerowana mięsem - Krok 4

Krok 5

Kapustę przełóż do rondla. Polej 125 mililitrami bulionu, roztopionym masłem i na 30 minut wstaw pod przykryciem do piekarnika.

Kapusta faszerowana mięsem - Krok 5

Krok 6

Po tym czasie przełóż rondel na kuchenkę, zalej drugą połową bulionu i śmietaną, duś. Co chwilę polewaj kapustę powstałym sosem i odwracaj główkę. Kapusta będzie gotowa, kiedy będzie można łatwo wbić w nią widelec. Kapustę podawaj z przecedzonym sosem, który powstał przy przygotowaniu.

Kapusta faszerowana mięsem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kapusta duszona
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta faszerowana mięsemKapusta faszerowana mięsem

Przyrządzenie tego dania wymaga nieco czasu i cierpliwości. Warto jednak podjąć kulinarne wyzwanie – kapusta faszerowana odwdzięczy się wspaniałym smakiem. Zaskocz swoich bliskich i podaj ją na obiad. Czegoś takiego jeszcze nie widzieli! Kapustą zajadali się już ponoć starożytni Grecy i Rzymianie. Również w polskiej kuchni warzywo to zrobiło karierę, głównie jako składnik bigosu, gołąbków i surówek. Z rzadka jednak kapusta serwowana jest w roli głównej. A szkoda, bo faszerowana mielonym, dobrze doprawionym mięsem, wymieszanym z cebulką i słoniną, smakuje wyśmienicie. Pamiętaj jednak, aby kapustę gotować w miarę krótko i bez przykrycia. Farsz możesz wzbogacić według uznania – na przykład pokrojonymi w plasterki i podsmażonymi na patelni pieczarkami. Jeśli chcesz, aby był lekko pikantny, dodaj do niego szczyptę chili.