Składniki
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
125 mililitrów
farsz:
400 gramów
200 gramów
5 ziaren
3 ziarna
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Farsz: posiekaj wołowinę i słoninę. Dodaj przyprawę Knorr, pieprz, ziele angielskie. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż, następnie dodaj do farszu.
Krok 2
Całość zalej niepełną szklanką wody i wymieszaj.
Krok 3
Kostkę Knorr rozprowadź w 250 mililitrach gorącej wody, tak aby powstał esencjonalny bulion.
Krok 4
Obierz kapustę z wierzchnich liści, w całości ugotuj w osolonym wrzątku. Po wyjęciu rozchyl liście tak, by się nie wyłamały i włóż pomiędzy nie farsz mięsny.
Krok 5
Kapustę przełóż do rondla. Polej 125 mililitrami bulionu, roztopionym masłem i na 30 minut wstaw pod przykryciem do piekarnika.
Krok 6
Po tym czasie przełóż rondel na kuchenkę, zalej drugą połową bulionu i śmietaną, duś. Co chwilę polewaj kapustę powstałym sosem i odwracaj główkę. Kapusta będzie gotowa, kiedy będzie można łatwo wbić w nią widelec. Kapustę podawaj z przecedzonym sosem, który powstał przy przygotowaniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapusta faszerowana mięsem
Przyrządzenie tego dania wymaga nieco czasu i cierpliwości. Warto jednak podjąć kulinarne wyzwanie – kapusta faszerowana odwdzięczy się wspaniałym smakiem. Zaskocz swoich bliskich i podaj ją na obiad. Czegoś takiego jeszcze nie widzieli! Kapustą zajadali się już ponoć starożytni Grecy i Rzymianie. Również w polskiej kuchni warzywo to zrobiło karierę, głównie jako składnik bigosu, gołąbków i surówek. Z rzadka jednak kapusta serwowana jest w roli głównej. A szkoda, bo faszerowana mielonym, dobrze doprawionym mięsem, wymieszanym z cebulką i słoniną, smakuje wyśmienicie. Pamiętaj jednak, aby kapustę gotować w miarę krótko i bez przykrycia. Farsz możesz wzbogacić według uznania – na przykład pokrojonymi w plasterki i podsmażonymi na patelni pieczarkami. Jeśli chcesz, aby był lekko pikantny, dodaj do niego szczyptę chili.