
Składniki
0.5 szklanki
0.5 sztuki
4 ziarna
4 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
3 łyżki
3 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka włóż kość z mięsem, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, zalej 1,5 litra wody. Zagotuj i zbierz szumowiny.
Krok 2
Marchew i pietruszkę pokrój w plastry, selera w kostkę, czosnek posiekaj i dorzuć wraz z kostkami Rosół z kury Knorr do zupy. Gotuj do czasu, gdy warzywa będą miękkie.
Krok 3
W garnku zagotuj osoloną wodę na kluski. Wymieszaj jajko z mąką, wodą i solą.
Krok 4
Ciasto wlewaj do wrzątku za pomocą łyżki. Gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedź na sicie i przelej zimną wodą.
Krok 5
Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy oraz parówki, gotuj kilka minut.
Krok 6
W połowie szklanki zimnej wody rozrób dokładnie mąkę, wymieszaj ze śmietaną i dodaj do zupy, wymieszaj.
Krok 7
Kluski wyłóż na talerze, zalej gorącą zupą z dodatkiem warzyw i parówek. Posyp natką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej































