Schab w sosie brokułowo pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Schab w sosie brokułowo pieczarkowym

Autor: kamil malenki

ratingratingratingratingrating

1

8 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

30 gramów

1 szczypta

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso myjemy przyprawiamy solą pieprzem i odstawiamy do schłodzenia na 15-20 min. w tym czasie wstawiamy włoszczyznę ziele i liść laurowy do wrzątku ok 2l wody. w oddzielnym garnku gotujemy różyczki brokuła do czasu aż będą miękkie.

Krok 2

Mięso obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor po obu stronach. Odlewamy wywar z włoszczyzny i rozpuszczamy w nim kostki. Dodajemy ugotowaną marchewkę oraz brokuła. Całość blendujemy.

Krok 3

Do sosu dodajemy obrane i umyte pieczarki pokrojone w plasterki oraz mięso. Dusimy co jakiś czas mieszając na małym ogniu około 30 -40 min do miękkości mięsa.

Krok 4

Na końcu dodajemy śmietanę oraz serek topiony który nada kremowego smaku i wyglądu naszemu daniu. Po wyłożeniu na talerz miskę posypujemy pokrojoną pietruszką lub koperkiem:)

kamil malenki

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab w sosie brokułowo  pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab w sosie brokułowo  pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab w sosie brokułowo  pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab w sosie brokułowo  pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab w sosie brokułowo  pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab w sosie brokułowo  pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab w sosie brokułowo  pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej