Schab w sosie brokułowo pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab w sosie brokułowo pieczarkowym

Autor: kamil malenki

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

30 gramów

1 szczypta

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso myjemy przyprawiamy solą pieprzem i odstawiamy do schłodzenia na 15-20 min. w tym czasie wstawiamy włoszczyznę ziele i liść laurowy do wrzątku ok 2l wody. w oddzielnym garnku gotujemy różyczki brokuła do czasu aż będą miękkie.

Krok 2

Mięso obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor po obu stronach. Odlewamy wywar z włoszczyzny i rozpuszczamy w nim kostki. Dodajemy ugotowaną marchewkę oraz brokuła. Całość blendujemy.

Krok 3

Do sosu dodajemy obrane i umyte pieczarki pokrojone w plasterki oraz mięso. Dusimy co jakiś czas mieszając na małym ogniu około 30 -40 min do miękkości mięsa.

Krok 4

Na końcu dodajemy śmietanę oraz serek topiony który nada kremowego smaku i wyglądu naszemu daniu. Po wyłożeniu na talerz miskę posypujemy pokrojoną pietruszką lub koperkiem:)

kamil malenki

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab w sosie brokułowo  pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab w sosie brokułowo  pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab w sosie brokułowo  pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab w sosie brokułowo  pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab w sosie brokułowo  pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab w sosie brokułowo  pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab w sosie brokułowo  pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab w sosie brokułowo  pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej