Składniki
500 gramów
3 łyżki
400 gramów
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab umyj, oczyść, pokrój na porcje i lekko rozbij tłuczkiem. Następnie oprósz przyprawą Knorr.
Krok 2
Ziemniaki obierz, zetrzyj ma tarce, odsącz z nadmiaru płynu. Masę ziemniaczaną połącz z żółtkami. Dopraw lekko solą i pieprzem do smaku.
Krok 3
Mięso oprósz mąką i obłóż ziemniakami połączonymi z żółtkami.
Krok 4
Smaż całość na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.
Krok 5
Kotlety podawaj z ratatuj warzywnym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab w ziemniakach
Często to panierka decyduje o finalnym smaku dania. Jeśli przygotujesz schab w ziemniakach, otrzymasz chrupiące, złociste kotlety, które będą wyśmienitą propozycją na codzienny obiad. Ich przygotowanie jest dość proste. Mięso musisz oczyścić, pokroić i delikatnie rozbić tłuczkiem, a następnie przyprawić. Panierkę zrobisz ze startych ziemniaków, żółtek oraz przypraw. Ziemniaczaną masą panieruj obtoczone wcześniej w mące kawałki schabu i smaż je na rozgrzanym oleju. Kiedy skórka stanie się złota i zwarta, danie będzie gotowe. Doskonałym dodatkiem do tak przyrządzonego schabu w ziemniakach jest warzywne ratatouille z dużą ilością ziół. Możesz też podać mięso z sałatką ze świeżych warzyw, np. roszponki, pomidorków koktajlowych i awokado. Pyszne będą również zestawienia tej potrawy z warzywami na ciepło, chociażby brokułami lub duszoną marchewką. Jeśli jesteś miłośnikiem sosów, serwuj schab z sosem czosnkowym lub tatarskim. Przekonaj się, jak łatwo przyrządzić chrupiące kotlety ze złotą panierką. Wypróbuj ten przepis!