Schab z tartymi ziemniakami w piekarniku: kotlety | Przepisy.pl pixel

Schab w ziemniakach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
1350 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

580 osób wydrukowało

Pobierz pdf

922 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżki

400 gramów

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab umyj, oczyść, pokrój na porcje i lekko rozbij tłuczkiem. Następnie oprósz przyprawą Knorr.

Schab w ziemniakach - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki obierz, zetrzyj ma tarce, odsącz z nadmiaru płynu. Masę ziemniaczaną połącz z żółtkami. Dopraw lekko solą i pieprzem do smaku.

Schab w ziemniakach - Krok 2

Krok 3

Mięso oprósz mąką i obłóż ziemniakami połączonymi z żółtkami.

Schab w ziemniakach - Krok 3

Krok 4

Smaż całość na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.

Schab w ziemniakach - Krok 4

Krok 5

Kotlety podawaj z ratatuj warzywnym.

Schab w ziemniakach - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Wiera Gajdzinska

    Wiera Gajdzinska , 30.08.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Lewandowska

    Maria Lewandowska , 30.08.2016

    Ciekawe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslawa Pelc

    Miroslawa Pelc , 30.08.2016

    Wypróbuje , apetycznie wygląda i pewnie jest pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Tęcza

    Kasia Tęcza , 30.08.2016

    Jeszcze lepsza od schabu jest pierś z kurczaka przygotowana w ten sposób.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kaluzna

    Joanna Kaluzna , 30.08.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab w ziemniakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab w ziemniakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab w ziemniakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab w ziemniakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab w ziemniakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab w ziemniakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab w ziemniakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab w ziemniakach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab w ziemniakachSchab w ziemniakach

Często to panierka decyduje o finalnym smaku dania. Jeśli przygotujesz schab w ziemniakach, otrzymasz chrupiące, złociste kotlety, które będą wyśmienitą propozycją na codzienny obiad. Ich przygotowanie jest dość proste. Mięso musisz oczyścić, pokroić i delikatnie rozbić tłuczkiem, a następnie przyprawić. Panierkę zrobisz ze startych ziemniaków, żółtek oraz przypraw. Ziemniaczaną masą panieruj obtoczone wcześniej w mące kawałki schabu i smaż je na rozgrzanym oleju. Kiedy skórka stanie się złota i zwarta, danie będzie gotowe. Doskonałym dodatkiem do tak przyrządzonego schabu w ziemniakach jest warzywne ratatouille z dużą ilością ziół. Możesz też podać mięso z sałatką ze świeżych warzyw, np. roszponki, pomidorków koktajlowych i awokado. Pyszne będą również zestawienia tej potrawy z warzywami na ciepło, chociażby brokułami lub duszoną marchewką. Jeśli jesteś miłośnikiem sosów, serwuj schab z sosem czosnkowym lub tatarskim. Przekonaj się, jak łatwo przyrządzić chrupiące kotlety ze złotą panierką. Wypróbuj ten przepis!