Schab w ziemniakach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab w ziemniakach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

1316 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

502 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

782 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżki

400 gramów

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab umyj, oczyść, pokrój na porcje i lekko rozbij tłuczkiem. Następnie oprósz przyprawą Knorr.

Schab w ziemniakach - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki obierz, zetrzyj ma tarce, odsącz z nadmiaru płynu. Masę ziemniaczaną połącz z żółtkami. Dopraw lekko solą i pieprzem do smaku.

Schab w ziemniakach - Krok 2

Krok 3

Mięso oprósz mąką i obłóż ziemniakami połączonymi z żółtkami.

Schab w ziemniakach - Krok 3

Krok 4

Smaż całość na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.

Schab w ziemniakach - Krok 4

Krok 5

Kotlety podawaj z ratatuj warzywnym.

Schab w ziemniakach - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Wiera Gajdzinska

    Wiera Gajdzinska , 30.08.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Lewandowska

    Maria Lewandowska , 30.08.2016

    Ciekawe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslawa Pelc

    Miroslawa Pelc , 30.08.2016

    Wypróbuje , apetycznie wygląda i pewnie jest pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Tęcza

    Kasia Tęcza , 30.08.2016

    Jeszcze lepsza od schabu jest pierś z kurczaka przygotowana w ten sposób.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kaluzna

    Joanna Kaluzna , 30.08.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab w ziemniakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab w ziemniakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab w ziemniakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab w ziemniakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab w ziemniakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab w ziemniakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab w ziemniakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab w ziemniakach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab w ziemniakachSchab w ziemniakach

Często to panierka decyduje o finalnym smaku dania. Jeśli przygotujesz schab w ziemniakach, otrzymasz chrupiące, złociste kotlety, które będą wyśmienitą propozycją na codzienny obiad. Ich przygotowanie jest dość proste. Mięso musisz oczyścić, pokroić i delikatnie rozbić tłuczkiem, a następnie przyprawić. Panierkę zrobisz ze startych ziemniaków, żółtek oraz przypraw. Ziemniaczaną masą panieruj obtoczone wcześniej w mące kawałki schabu i smaż je na rozgrzanym oleju. Kiedy skórka stanie się złota i zwarta, danie będzie gotowe. Doskonałym dodatkiem do tak przyrządzonego schabu w ziemniakach jest warzywne ratatouille z dużą ilością ziół. Możesz też podać mięso z sałatką ze świeżych warzyw, np. roszponki, pomidorków koktajlowych i awokado. Pyszne będą również zestawienia tej potrawy z warzywami na ciepło, chociażby brokułami lub duszoną marchewką. Jeśli jesteś miłośnikiem sosów, serwuj schab z sosem czosnkowym lub tatarskim. Przekonaj się, jak łatwo przyrządzić chrupiące kotlety ze złotą panierką. Wypróbuj ten przepis!