PRZEPISY.PL

Schab marynowany

Autor: pasibrzuch
  • 0
  • 8
  • Łatwe
  • 0
8
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • cebula1 szt
  • ząbek czosnku3 szt
  • olej4 łyżki
  • sól
  • masło40 gr
  • estragon1 łyżeczka
  • ocet winny0.2 l
  • schab bez kości1.5 kg
  • białe wytrawne wino1 szklanka
  • jagody jałowca4 szt
  • ziarna kolendry5 szt
  • śliwki suszone bez pestek250 gr
  • kwaskowate jabłka1 kg
  • Krok 1

    Zagotuj ocet z 1/8 l wody dodając: olej, krążki cebuli, zmiażdżony czosnek, kolendrę, jałowiec, ziarna pieprzu liść laurowy, estragon i 2 łyżeczki soli.
  • Krok 2

    Umyj i oczyść z powięzi mięso i zalej marynatą i trzymaj pod przykryciem przez 4 dni w lodówce.
  • Krok 3

    Po tym czasie zrumień mięso na gorącym tłuszczu i zalej przecedzoną marynata. Duś na średnim ogniu 90 minut często polewając mięso sosem.
  • Krok 4

    W 1/8 l wina duś śliwki przez 10 minut i osącz.
  • Krok 5

    Następnie obierz jabłka, podziel na ćwiartki, wytnij z nich środki i cienko pokrój. Przez około 5 do 8 minut duś je w pozostałym winie po czym je ostudź.
  • Krok 6

    Pokrój mięso i ułóż na półmisku. Obłóż ja śliwkami i jabłkami. Wymieszaj sos z winem w jakim gotowały się śliwki i podawaj osobno.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

653
osoby dodały do Mniamlisty
60''
8
Łatwe
141
osób dodało do Mniamlisty
90''
4
Trudne
150
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
276
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie