Składniki
1 sztuka
3 sztuki
4 łyżki
null
40 gramów
1 łyżeczka
0.2 litra
1.5 kilograma
1 szklanka
10 sztuk
4 sztuki
5 sztuk
250 gramów
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj ocet z 1/8 l wody dodając: olej, krążki cebuli, zmiażdżony czosnek, kolendrę, jałowiec, ziarna pieprzu liść laurowy, estragon i 2 łyżeczki soli.
Krok 2
Umyj i oczyść z powięzi mięso i zalej marynatą i trzymaj pod przykryciem przez 4 dni w lodówce.
Krok 3
Po tym czasie zrumień mięso na gorącym tłuszczu i zalej przecedzoną marynata. Duś na średnim ogniu 90 minut często polewając mięso sosem.
Krok 4
W 1/8 l wina duś śliwki przez 10 minut i osącz.
Krok 5
Następnie obierz jabłka, podziel na ćwiartki, wytnij z nich środki i cienko pokrój. Przez około 5 do 8 minut duś je w pozostałym winie po czym je ostudź.
Krok 6
Pokrój mięso i ułóż na półmisku. Obłóż ja śliwkami i jabłkami. Wymieszaj sos z winem w jakim gotowały się śliwki i podawaj osobno.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej