Schab ze śliwką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab ze śliwką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

null

null

2 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

200 gramów

2 łyżki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki sparz i wrzuć na 30 minut do gorącego wina.

Krok 2

Na tarce zetrzyj imbir i połącz ze śliwkami.

Krok 3

Schab dokładnie umyj, rozbij tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem, posmaruj powidłami.

Krok 4

Śliwki wyjmij z wina, kilka sztuk odłóż, resztę poukładaj w trzech rzędach na mięsie.

Krok 5

Ze schabu zrób rulon i obwiąż mocno nitką.

Krok 6

Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso. Następnie przełóż je do brytfanny, wlej wino w którym moczyły się śliwki, wrzuć goździki oraz 2-4 łyżki wody. Posyp pieprzem.

Krok 7

Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia dodaj do mięsa odłożone śliwki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Murzynek
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej