PRZEPISY.PL

Schab ze śliwką

  • 0
  • 6
  • Średnie
  • 0
2
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • olej3 łyżki
  • pieprz
  • sól
  • goździki2 szt
  • imbir1 szt
  • wytrawne czerwone wino0.5 szklanki
  • suszone śliwki bez pestek200 g
  • powidła śliwkowe2 łyżki
  • schab karkowy bez kości1 kg
    • Krok 1

      Śliwki sparz i wrzuć na 30 minut do gorącego wina.
    • Krok 2

      Na tarce zetrzyj imbir i połącz ze śliwkami.
    • Krok 3

      Schab dokładnie umyj, rozbij tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem, posmaruj powidłami.
    • Krok 4

      Śliwki wyjmij z wina, kilka sztuk odłóż, resztę poukładaj w trzech rzędach na mięsie.
    • Krok 5

      Ze schabu zrób rulon i obwiąż mocno nitką.
    • Krok 6

      Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso. Następnie przełóż je do brytfanny, wlej wino w którym moczyły się śliwki, wrzuć goździki oraz 2-4 łyżki wody. Posyp pieprzem.
    • Krok 7

      Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia dodaj do mięsa odłożone śliwki.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    143
    osoby dodały do Mniamlisty
    90''
    4
    Trudne
    285
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    4
    Średnie
    835
    osób dodało do Mniamlisty
    90''
    4
    Łatwe
    51
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    4
    Średnie