
Składniki
800 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżeczki
6 łyżeczek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Soczyste żeberka w coli Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oleju i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Krok 2
Natrzyj mięso majerankiem i posmaruj marynatą.

Krok 3
Mięso obsmaż na pozostałym oleju.

Krok 4
Mięso umieść w rękawie do pieczenia.. Torebkę nakłuj w kilku miejscach. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz godzinę.

Krok 5
Jabłka pokrój w grube plastry, skrop sokiem z cytryny.

Krok 6
Wyjmij mięso po godzinie pieczenia, rozetnij torebkę. W mięsie zrób poprzeczne nacięcia. Powkładaj w nie jabłka, obłóż masłem i piecz jeszcze pół godziny.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczeń schabowa przekładana jabłkami
Coraz częściej łączymy mięsa ze słodkimi dodatkami, na przykład z owocami. Schab nadziewany jabłkami to świetna propozycja na wykwintny obiad. Najważniejsze podczas pieczenia mięsa takiego jak schab jest przygotowanie marynaty. To dzięki niej potrawa jest miękka i soczysta oraz zyskuje wspaniały smak. Przesiąknięta przyprawami kusi aromatem, a w połączeniu z jabłkami wygląda bardzo szykownie. Marynatę przygotujesz mieszając oliwę, sos Knorr, czosnek oraz pachnące przyprawy. Warto dodać świeże zioła, które mają bardziej intensywny zapach od suszonych. Przed włożeniem do piekarnika, obsmaż przez chwilę mięso na patelni, dzięki czemu z wierzchu będzie przyjemnie chrupiące. Piecz schab przez godzinę, po czym nadziej go jabłkami pokrojonymi w plastry. Nie zapomnij, żeby wcześniej skropić je cytryną – nie zrobią się brązowe i zachowają ładny wygląd. Pieczeń serwuj w całości – na pewno zrobi wrażenie już samym wyglądem.