Marmite – co to jest? Jak smakuje i z czym jeść?

Brytyjskie specjały zachwycają różnorodnością i ciekawymi smakami. Jednym z nich jest Marmite, o którym nie tak dawno usłyszał cały świat. Co to za produkt? Jak smakuje i z czym go serwować? Jeżeli chcecie lepiej poznać kuchnie świata i stworzyć danie rodem z jadłospisu Brytyjczyków, to koniecznie zostańcie z nami. Przybliżamy wszystkie cechy tajemniczego i jakże smacznego specjału, jakim jest Marmite. Zapraszamy!

Marmite – co to?

Marmite to specjał, który króluje w jadłospisach i sercach Brytyjczyków. W Anglii ten produkt cieszy się popularnością od lat, a teraz zaczyna również trafiać do jadłospisów mieszkańców całego świata. Co to marmite? Przychodzimy z dokładnym opisem tego produktu. Pod nietypową, angielską nazwą kryje się pasta z drożdży piwowarskich, która powstała jako skutek uboczny przy produkcji piwa. Wynalezienie tego specjału zawdzięczamy niemieckiemu chemikowi Justusowi von Liebigowi, a pierwszą produkcję firmie Marmite Food Company. „Albo się go kocha, albo nienawidzi” – takie słowa często padają w kontekście słynnej pasty z drożdży. Podobne zdanie widnieje nawet na oficjalnym sloganie tego produktu. Dlaczego? Przychodzimy z wyjaśnieniami!

Marmite – jak smakuje?

Zapewne domyśliliście się, że nie bez powodu pasta Marmite ma nie tylko dużo miłośników, ale również przeciwników. Wszystko za sprawą specyficznych właściwości tego angielskiego produktu. Na pierwszy rzut oka pasta Marmite przypomina dżem śliwkowy, jednak po otworzeniu słoiczka każdy będzie mieć pewność, że jego zawartość nie smakuje ani trochę podobnie. Zapach tego produktu jest niezwykle intensywny, wręcz ostry. Smak Marmite jest natomiast gorzki i słony. Kontrowersję wzbudza również konsystencja produktu, która przypomina melasę, czyli gęsty syrop. Pasta Marmite jest więc bardzo lepka i ciągnąca się, co może przekonywać, ale także odrzucać niektórych smakoszy. Jak myślicie, do której grupy będziecie należeć po spróbowaniu tego brytyjskiego specjału?

Marmite – z czym jeść?

Pasta Marmite ma bardzo wiele zastosowań, co zdecydowanie jest jej ogromnym plusem i ułatwia przygotowywanie różnorodnych potraw. Do czego dodawać ten charakterystyczny przysmak? Jedna z najszybszych opcji to posmarowanie tą pastą ciepłego pieczywa, co z resztą jest często praktykowane przez samych Brytyjczyków. Możemy również dodać ją do słonych wypieków czy burgerów. Marmite – do czego używać? Ta pasta z pewnością urozmaici także wiele propozycji obiadowych. Śmiało możemy doprawić nią ulubiony gulasz, sos, mięso czy zupę. Jeżeli macie okazję spróbować Marmite, to szybko przekonacie się, jak łatwo ten aromatyczny przysmak można odmienić oblicze znanych dań.

Nasze przepisy z Marmite

Marmite – co to jest? Teraz już każdy z Was będzie mógł opowiedzieć o tym przysmaku i dodać go do ulubionych potraw. Zobaczcie nasze przepisy, które ułatwią Wam to zadanie!

Tosty z pomidorową salsą wydają się zbyt nudne? Dodajcie do nich Marmite, a nie będziecie narzekać na monotonię w jadłospisie. Ten pełen smaku i aromatu specjał to strzał w dziesiątkę!

Aromatyczna zupa ziołowa z dodatkiem Marmite będzie wyróżniać się jeszcze intensywniejszym smakiem. Spróbujcie i zobaczcie, jakie to smaczne!

Co to jest Marmite? Smak tego specjału poznacie, przygotowując gulasz pikantny. Pycha! A może wolicie gulasz polski z angielskim akcentem? To równie apetyczna propozycja, której ciężko się oprzeć!