Bułki żytnie – przepis na puszyste bułeczki. W jakiej temperaturze piec?

Macie ochotę przygotować puszyste bułki żytnie na zakwasie lub drożdżach? Nic prostszego! Takie wyraziste w smaku pieczywo idealnie nadaje się zarówno na przygotowywane w biegu śniadanie czy leniwą kolację, jak i spożywany w pracy lunch. Dzięki żytniej mące takie bułeczki dłużej zachowują miękkość oraz rozpieszczającą podniebienie delikatność.

Bułeczki żytnie – idealne do kanapek

Czym się różnią bułki żytnie od najczęściej spotykanego pieczywa pszennego? Przede wszystkim mają nieco bardziej zwartą strukturę, ciemniejszy miąższ oraz wpadającą w brąz skórkę. Dzięki bardziej wilgotnemu wnętrzu dłużej zachowują nie tylko świeżość, ale również aromat. Dla podkreślenia smaku zarówno najprostszy żytni chleb na zakwasie, jak i bułki można przygotować z przeróżnym dodatkami, wśród których zazwyczaj królują pestki dyni lub słonecznika, czarnuszka, sezam, kminek, suszone zioła, a nawet kawałki prażonej cebuli. Bardziej sypkie składniki dodaje się do ciasta w trakcie wyrabiania, pozostałe, jak np. ziarna lub mak, wysypywane są na powierzchni bułeczek.

Puszyste bułeczki żytnie – przepis

Jak przygotować pełne wyjątkowego smaku bułki żytnie na suchych drożdżach? Podstawowym składnikiem jest dobrej jakości mąka żytnia najlepiej typ 750, z której można uzyskać smaczne i puszyste pieczywo. Do wyrobu ciasta przydadzą się także: mleko, drożdże, olej, sól oraz niewielka ilość cukru. Nie powinno zabraknąć również wygodnej do wyrabiania ciasta miski i blachy, na której będą się piekły bułeczki.

  1. W kubku lub niewielkim rondelku zróbcie zaczyn, mieszając około 100 ml ciepłego mleka z łyżeczką cukru i opakowaniem suszonych drożdży. Roztwór odstawcie na kilka minut, dopóki na powierzchni nie pojawią się pęcherzyki powietrza.
  2. Do szerokiej miski przesiejcie 0,5 kg mąki żytniej, dodajcie łyżeczkę soli, 3 łyżki oleju lub oliwy, zaczyn oraz 300 ml letniego mleka.
  3. Ze wszystkich składników wyrabiajcie ręcznie ciasto tak długo, aż stanie się gładkie i sprężyste. Jeśli będzie zbyt rzadkie, podsypcie je mąką, stale uciskając.
  4. Gotowe ciasto uformujcie w kulę, ułóżcie na dnie miski, przykryjcie ściereczką i pozostawcie do wyrośnięcia (na około 1 godzinę).
  5. Ciasto podzielcie na 6 równych części, a każdą z nich uformujcie w okrągłe bułeczki. Jeśli macie ochotę na pieczywo z ziarnami, obtoczcie każdą sztukę słonecznikiem, dynią lub sezamem.
  6. Bułki rozłóżcie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, ponownie przykryjcie ścierką i odstawcie, by trochę wyrosły.
  7. Po około godzinie włóżcie bułeczki do piekarnika i pieczcie 25 minut w temperaturze 200ᵒC do uzyskania złocistego koloru skórki.
  8. Gotowe pieczywo wyjmijcie z pieca i pozostawcie do ostygnięcia.

Wyśmienite bułeczki żytnie mieszane

Aby bułki żytnie wyszły jeszcze bardziej miękkie i puszyste, do ciasta najczęściej dodaje się trochę mąki pszennej, która sprawia, że po upieczeniu struktura miąższu jest mniej zwarta. Ciasto można przygotować dokładnie w taki sam sposób jak w przypadku pieczywa żytniego, ale część mąki zastępując odmianą pszenną.

Wyjątkowo smacznym rozwiązaniem są bułki żytnie na zakwasie, doskonale zastępującym drożdże i nadającym kanapkom lekko kwaskowatej nuty. Jak przygotować taki zakwas? Wystarczy w słoiku 30 g mąki zmieszać z taką samą ilością wody, lekko zakręcić, odstawić w zacienione miejsce i dokarmiać taką samą mieszanką przez kolejne 4 dni. Gotowy zakwas należy dodawać do ciasta zamiast innych spulchniaczy.

Do czego pasują bułki żytnie?

Co można przygotować z domowej roboty bułeczek żytnich? Przede wszystkim smaczne śniadanie, lunch lub kolację. Do przyrządzenia smacznego posiłku świetnie nadadzą się świeże warzywa, wędliny, sery albo aromatyczne smarowidła, jak np. lekko pikantny pasztet z żurawiną i rozmarynem. Warto również wykorzystać biały ser, a przygotowane na jego bazie kanapki z pastą czosnkową i ziołami zaserwować na śniadanie najbliższym lub przyjaciołom. Piekąc drożdżowe lub przyrządzane na zakwasie bułki, sprawdźcie najciekawsze przepisy na sałatki z mięsem, ponieważ delikatnie kwaskowaty smak pieczywa idealnie komponuje się z pieczonym kurczakiem, wędzonym łososiem czy pokrojoną w kostkę szynką konserwową.